Australija će posle vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima praktično nije bilo pobednika, dobiti vladu koja će zavisiti od podrške nezavisnih poslanika, ali je u ovom trenutku nejasno ko će biti na njenom čelu. Prema preliminarnim podacima, laburisti premijerke Džulije Gilbard dobili su 70, a konzervativna koalicija Tonija Abota 71 poslaničko mesto. Za formiranje vlade potrebno je 76 poslanika, pošto Predstavnički dom ima 150 mandata.

Dosadašnja premijerka Gilard i njen politički protivnik Abot, iz konzervativne Liberalno-nacionalne koalicije, već su razgovarali sa nezavisnim poslanicima u pokušaju da formiraju koalicionu vladu, nakon neizvesnog ishoda izbora. Ali, kako izgleda, Australija neće tako brzo dobiti novu vladu. Gilard je izjavila da je imala preliminarne razgovore o formiranju manjinske vlade sa četiri nezavisna poslanika i jednim iz Zelene stranke, ali da nije postignut dogovor.

Lider Liberalno-nacionalističke opozicije Ebot potvrdio je, takođe, da je bio u kontaktu sa nezavisnim poslanicima. On je istakao da tesan rezultat izbora pokazuje da javnost očekuje promenu vlade. Džulija Gilard je rekla, kako prenose agencije, da želi da obrazuje stabilnu vladu, dok Abot tvrdi da su laburisti izgubili legitimitet. Ovo je prvi put od 1940. da će formiranje vlade u Australiji zavisiti od nezavisnih poslanika.

Izbori su održani samo dva meseca nakon što je premijerka Gilard zamenila na tom položaju Kevina Rada, koji je dotad bio i vođa laburista. Prema procenama analitičara, ona je napravila grešku kada je odlučila da raspiše prevremene izbore pogotovo što će nezavisni kandidati, inače svi konzervativne orijentacije, pokušati da „ucenjuju“ i da dobiju najbolje moguće uslove za svoje glasove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari