Nezgoda u Leštanima još bez pravne kvalifikacije 1EKSPLOZIJA U FABRICI KOD LEŠTANA Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Eksplozija u fabrici Edepro u Leštanima i dalje se u pravnom smislu vodi kao nezgoda.

Naime, Drugo osnovno i Više tužilaštvo u Beogradu tek su u četvrtak izašli na uviđaj u pokušaju da utvrde činjenično stanje, zbog čega i nema pravne kvalifikacije.

Pojedini mediji su pisali da je razlog za dva dana pauze taj što je dežurni zamenik tužioca u Višem tužilaštvu u Beogradu odbio da izađe na uviđaj.

Međutim, kako nezvanično saznajemo iz tužilaštva, uviđaj nije ni mogao da se obavi ranije pošto nikome osim kontradiverzionih ekipa nije bio dozvoljen pristup mestu nezgode 32 sata od kada je lokalizovan požar. Razlog za to je bio strah od novih detonacija.

Uviđaj su zajednički uradili zamenici tužioca iz Drugog osnovnog i Višeg tužilaštva u Beogradu upravo jer još uvek nije poznata kvalifikacija dela, pa samim tim i nije jasno u čijoj je nadležnosti.

Naime, Više tužilaštvo nadležno je za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora iznad deset godina, dok je za dela za koje je zaprećena kazna ispod deset godina nadležno osnovno tužilaštvo.

I kao što nije poznata kvalifikacija dela, još uvek nije poznat ni uzrok eksplozije koja je do sada odnela tri života.

Još petnaest osoba je povređeno, a njihovo stanje bilo je okarakterisano kao relativno stabilno.

Eksplozije su prouzrokovale veliku štetu na okolnim kućama, a razmera štete tek treba da bude ustanovljena. Kako je ranije istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, oko 70 kuća je oštećeno kao posledica eksplozije.

Govoreći za televiziju N1, vojni analitičar Aleksandar Radić i bivši radnik firme Jugoimport SDPR-a i član Glavnog odbora Narodne stranke Aleksandar Milovanović saglasili su se da je neophodno da nadležni organi sprovedu punu i ozbiljnu istragu kako bi se utvrdilo šta se zapravo dogodilo u krugu fabrike „Edepro“.

„Naša država je dužna da svojim građanima kaže u takvim ozbiljnim slučajevima šta se dogodilo. Ne može više ovako da se ćuti, i da svi držimo glave u pesku. Previše žrtava i štete je bilo da bismo to mogli da zanemarimo“, istakao je Radić.

On je dodao da kod ovakvog tipa nesreća se najčešće radi o ljudskom faktoru.

“Ali, u ovom slučaju eksplozija se desila u skladištu gotovih proizvoda, tamo gde su bili raketni motori koje je napravio ‘Edepro’. I mnogo je toga što bi sada moglo da bude predmet analize. Otkud tako brzo da se pojavljuje takva jedna osetljiva informacija? Da se razumemo, kada se vodi istraga, vi zatvorite prostor, i ptica tu ne sme da uleti, i to je sada jedna ozbiljna tema. Ako stavimo na stranu biznis, ‘Edepro’ je jedna izuzetno važna firma, jer to što pravi, to su jedni od ključnih sredstava ukoliko bi došlo do pogoršanja bezbednosnih uslova“, rekao je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari