Ni moguća zaraza ne zanima državne službe 1Fotografije: EKO Pancevacki rit

Punih mesec dana prošlo je od kada su građani Padinske skele, Borče i Kovilova i udruženje EKO Pančevački rit, nadomak farme Vizelj zatekli divlju deponiju od gotovo 1.000 leševa uginulih svinja, i to prijavili svim nadležnim institucijama, a inspekcije još ništa nisu uradile da mrtvu stoku uklone.

Iako je država proglasila pojavu afričke kuge među svinjama i naredila posebne mere opreza, a to mesto bi ubrzo moglo da postane leglo zaraze, posebno sa dolaskom viših temperatura, ni republičke ni gradske službe se nisu preterano uznemirile.

Do sada su jedino „prebacivale loptu u tuđe dvorište“, pa i prilikom dva kratka pojavljivanja na licu mesta, inspektori su ocenili da „nisu nadležni“.

Od poslednjeg pojavljivanja republičke Veterinarske inspekcije, građani su još pre dve nedelje dobili obaveštenje u kome se navodi da je slučaj prosleđen gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove, a sam sadržaj zapisnika neprijatno je iznenadio građane i aktiviste udruženja, koji su tokom nadzora bili prisutni, jer se u njemu nigde ne pominje uginula stoka, već samo humke koje su nastale kada je u međuvremenu neodgovorni počinilac nabacao tanak sloj zemlje preko leševa.

Predsednik udruženja građana EKO Pančevački rit iz Borče, Zoran Janković, kaže za Danas da je ono što piše u izveštaju inspekcijskog nadzora i preduzetim merama „vređanje inteligencije“, te da je zbog toga udruženje juče predalo primedbu Veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede.

– Oko 28. februara radnik sa pomenute farme svinja nam je poslao fotografije nagomilanih leševa uginulih životinja, a mi smo na osnovu njegove izjave i fotografija podneli prijavu 4. marta, na čak šest adresa, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, sanitarnoj inspekciji Zavoda za javno zdravlje, veterinarskoj i poljoprivrednoj inspekciji u Ministarstvu poljoprivrede, gradskim sekretarijatima za zaštitu životne sredine i inspekcijske poslove i Vodoprivrednoj inspekciji. Dobili smo odgovor jedino od Sanitarne inspekcije da problem ne spada u njihovu nadležnost ali da prijavu prosleđuju republičkoj veterinarskoj inspekciji, pri Ministarstvu poljoprivrede. U četvrtak smo dobili odgovor da nije ni njihova nadležnost, čime smo bili razočarani, jer smo očekivali da će da uzorkuju leševe, s obzirom da su se opet pojavili slučajevi afričke kuge u Srbiji, i Veterinarska inspekcija je donela posebnu uredbu o postupanju u takvim situacijama. Očekivali smo i da ih propisno uklone iz našeg okruženja. Po našoj proceni na deponiji je više od 500 uginulih svinja, dok radnici procenjuju da ih je bar 1.000, priča za Danas Janković.

U najmanju ruku uznemirujuću sliku ogromnog broja uginulih svinja, koju je udruženje podelilo na društvenim mrežama, potrudio se da ublaži nesavesni vlasnik farme, koji je u noći između 4. i 5. marta, dan nakon prijave građana, kako Janković navodi, deponiju zatrpao zemljom.

– Sutradan veterinarska inspekcija izlazi na teren i konstatuje da nije našla ništa. Na naše insistiranje, 9. marta izlaze ponovo sa nama. Mi smo im pokazali gde se nalazi, poneli smo i alat ako treba da otkopamo taj veoma tanak sloj zemlje koji je nabacan, kako bi se jasnije videlo šta je ispod. Kada stanete na tu humku, jasno se oseti šta je ispod, ona se ponaša kao blato. Inspektori nam, međutim, odgovaraju da „nema potrebe“ i da je „sve jasno“. Na kraju ipak od njih dobijamo obaveštenje da to nije u njihovoj nadležnosti, te da prosleđuju Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda, da je u pitanju javna površina, da ima humki i komunalnog otpada, što navodi na to da su maltene građani okolnih naselja odgovorni za stvaranje deponije, kaže Janković i dodaje da je to nemoguće, jer je jedini način da se toj lokaciji priđe zapravo kapija farme Vizelj, koja je čitava opasana kanalom.

Do sada, gradska inspekcija se nije pojavila na terenu, a juče je od ujutru mesto vrvelo od televizijskih ekipa koje su dolazile da snime priču.

– Novinari su bili jutros, otkopali smo motikama da može da se vidi šta je ispod. Kada smo nakon sat vremena došli sa drugom TV ekipom, niz deo puta bila je prosuta gomila polomljenog stakla, verovatno kao opomena. Ovog puta nas je sačekao i zakupac klanice Vizelj, predstavnik klanice Pavlović iz Paraćina, koji se do sada nije pojavljivao. On je novinarima zabranio da priđu i snime deponiju, pod pretnjom da je zemljište njegovo i da „može da radi šta hoće sa njim“, a na pitanja kojim papirima bi to mogao da dokaže, odgovorio je da ih sada nema, ali da će ih doneti. Taj prostor niti je ograđen, niti ima bilo kakvu tablu, a u izveštaju inspekcije je pisalo da se radi o javnoj površini, navodi naš sagovornik.

Ni moguća zaraza ne zanima državne službe 2

Međutim, kako je Janković dodao, čak i da se radi o privatnom posedu, ni vlasnik ne bi imao pravo leševe uginulih životinja ostavlja na takav način, posebno u situaciji gde je nekoliko dana ranije Ministarstvo poljoprivrede upozorilo da su se ponovo javili slučajevi svinja obolelih od afričke kuge.

– Otpad te vrste, pogotovu ako je potencijalno zaražen, mora da se nosi na uništavanje, obično odavde to ide u Inđiju, u skladu sa merama koje su donete, a izdata je uredba o specijalnom postupanju sa uginulom stokom. Počeli su da dolaze lešinari, lisice, šakali, pacovi, kopaju i razvlače te lešine, krenuli su već i komarci, oni sleću na to i prenose dalje. Ugroženo je zdravlje ljudi, a kada počnu visoke temperature Beograd i okolina neće moći da žive od nesnosnog smrada, jer se deponija nalazi na oko tri kilometra od Borče, četiri od Padinske Skele, oko sedam kilometara od Zemuna i svega 10 kilometara od centra Beograda, zaključio je juče Janković.

Bez odgovora Danasu

Petnaesti je dan kako gradska inspekcija ne izlazi na teren, a od kako joj je slučaj prosleđen kao nadležnoj. Danas je poslao pitanja Sekretarijatu da li i kada nameravaju da pošalju inspektora na spornu lokaciju, zašto se toliko odugovlači sa tim, kao i da li je postupanje u ovakvim slučajevima hitno te šta podrazumeva od mera.

Humke

U odgovoru Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, u koji je Danas imao uvid, navedeno je da su u ponovljenom nadzoru, zajedno sa podnosiocem prijave, „na lokaciji za koju su (podnosioci prijave) utuživali subjekat, koji se bavi uzgojem svinja, farmu svinja Vizelj, (inspekcija) obišla zemljište, javnu površinu, između ograde navedenog subjekta i vodnog kanala i tom prilikom zatekla humke zemljišta velike površine kao i komunalnog otpada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari