Direktorka biblioteke: Nije bilo pritisaka da se skine izložba karikatura 1Foto: Novi optimizam

Direktorka lazarevačke biblioteke „Dimitrije Tucović“ Jasmina Ivanković navodi za Danas da nikakvih političkih pritisaka nije bilo i da je odluka o skidanju izložbe karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz te ustanove isključivo njena.

– Tribina koja je prijavljena imala je za temu fašizam i antisemitizam. Međutim, pretvorila se u politički skup na kom su, nenajavljeni, govorili prvaci političkih stranaka – kaže Ivanković.

Ona dodaje da je tribina prenošena uživo preko Fejsbuka, za šta takođe nije dala saglasnost.

– Izložba je skinuta jer vreme njenog trajanja nije unapred istaknuto. Nije problem ni da se ona vrati, ali nedopustivo je da njeno ukidanje dovodite u kontekst političkih pritisaka – naglašava Ivanković.

Čelnik Novog optimizma Branislav Guta Grubački, međutim, kaže da od političkih lidera na tribini nije učestvovao niko, osim što je u publici bio Zoran Lutovac, predsednik DS. On dodaje da je izložba bukvalno preko noći uklonjena, te poziva direktorku da ako već nije problem da se postavka vrati, da to učini kako bi odagnala sumnje da je na nju vršen politički protisak.

Grubački takođe navodi da je postojalo pismeno odobrenje za izložbu, te da je usmeno rečeno da će tok tribine biti prenošen putem Fejsbuka.

Podsetimo, udruženje Novi optomizam saopštilo je danas da su lokalne vlasti u Lazarevcu naredile uklanjanje izložbe dvojice srpskih karikaturista, samo 24 sata nakon otvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari