"Nije daleko trenutak kada će Kfor morati da interveniše": Sagovornici Danasa o barikadama na Kosovu i protestima Srba 1Foto: Printskrin N1

Protest nekoliko stotina Srba na srpskoj strani prelaza na Jarinju predstavlja dalje usložnjavanje situacije na severu Kosova.

Iako su predstavnici KFOR juče jasno i nedvosmisleno poslali poruku, kroz izjavu komandanta, da imaju kapacitete i da neće dozvoliti dalje pogoršanje situacije, to oni kojima je bila upućena nisu ozbiljni shvatiti – kaže za Danas dopisnik agencije Beta sa Kosova Gzim Badžaku.

Komentarišući protest sa srpske strane administrativnog prelaza Jarinje koji je završen danas posle 15 časova, gde su okupljeni poručili da će „pritisak“ nastaviti iz Beograda i da će „ukoliko bude puštena krv, biti i na Kosovu“, Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, kaže za Danas da, iako ne vidi potencijal za sukobe sa KFOR, ponovo imamo situaciju sa neke ekstremne grupe napadaju pripadnike MUP Srbije, a da oni tek blago reaguju.

– Problem je što vlast ekstremiste koji krše zakon i šire govor mržnje niti hapsi niti na bilo koko drugi način sprečava njihovo delovanje. Zbog toga postaju prilično uverljive izjave nekih eksperata koji govore da sve ekstremističke grupe pod kontrolom službi bezbednosti Srbije ili Rusije. U svakom slučaju, najveća odgovornost je na vlasti i tužilaštvu koji moraju raditi svoj posao.

Isti su mogli da danas onemoguće dolazak „ srpskih patriota“ na Jarinje i dali bi poruku kako su zainteresovani za smirivanje situacije, ona danas nije data nijednoj od strane uključenih u rešavanje situacije na Kosovu, već naprotiv to je bila poruka da možemo i iz Srbije da pravimo još veće probleme – zaključuje Goran Miletić za Danas.

Prema rečima Gzim Badžaku, na Kosovu je bilo najava da može doći do novih ekscesa na prelazima Jarinje i Brnjak i da se može ponoviti paljenje prelaza, kao što je to bilo odmah posle proglašavanja nezavisnosti 2008. godine.

Kfor je, dodaje on, kao i uvek obazriv na moguće probleme koji dolaze van granica Kosova.

– To je uticalo da se američki pripadnici međunarodnih mirovnih snaga „žestoko“ pripreme ako se dogodi da protestanti pokušaju da uđu na teritoriju Kosova. Tu su bila i borbena vozila, bodljikava žica i do zuba naoružani vojnici. Ovo je prvi put da se posle toliko godina bodljikava žica postavlja na putevima. To dovoljno govori o ozbiljnosti sa kojoj je Kfor pristupio situaciji – smatra naš sagovornik.

Iz Kfor su večeras, napominje, poručili da su zbog mogućnosti da među protestantima budu i osobe sa kriminalnim „bekradundom“, danas pojačali prisustvo na severu Kosova.

– Istovremeno se na Kosovu nastavljaju blokade, čak se i neki drugorazredni putevi blokiraju i na njima postavljaju prepreke, što je do sada dovelo do jedne žrtve, starice Srpskinje kojoj je onemogućemo da dobije lekarsku pomoć, jer je nisu propustili na barikadama. Mnogi na Kosovu za nastalu situaciju krive i premijera Kosova Aljbina Kurtija zbog „ nepromišljenih i ishitrenih poteza“ koji su i onako vrelu situaciju na severu doveli do usijanja, kao i zbog činjenice da nije prihvatio sugestije medjunarodnih zvaničnika, pre svega SAD – kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, nije malo onih koji misle da je sever Kosova vraćen u period pre 2011  godine, kada su od strane Kosovske policije zauzeti prelazi Jarinje i Brnjak i kada su realno na severu „cvetale“, kako ih na Kosovu zovu „ilegalne strukture“ Srbije, čiji su pojedini pripadnici od 2013. počeli da se shodno sporazumu iz Brisela uključuju u institucije Kosova, pre svega Kosovsku policiju.

– Sa druge strane potezi koji se vuku ne severu od strane Srbije, koja, barem na Kosovu, nema sumnje da stoji iza svih ovih dogadjaja na severu Kosova, imaju za cilj da još više usložne situaciju, pokažu da nema Kosova na severu i da odlažu proces daljih pregovora, zbog fracusko nemačkog predloga za dogovor, koji, kako su to zvaničnici Srbije, od predsednika Vučića i drugih govorili da im ne odgovara – ističe Gzim Badžaku.

Kfor je jasno i nedvosmisleno, kaže on, rekao da ostavlja politici da reši pitanje otklanjanja barikada.

– Međutim, imajući u vidu poteze koje vuče srpska strana i nespremnost da se uklone barikade, nije daleko trenutak kada će Kfor biti primoran da interveniše i obezbedi ostvarivanja svog mandata, obezbeđivanja slobode kretanja na celom Kosovu – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari