Nikad toplija zima i manje snega na Pešteri 1Foto: N. Kočović

Zima na Pešterskoj visoravni bila je najtoplija i sa najmanje snega u poslednjih nekoliko decenija, odnosno, otkako se mere temperature i beleže meteorološki podaci.

Rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici Fadil Mahmutović objašnjava da je prosečna, srednja temperatura vazduha ove zime bila 1,7 stepeni Celzijusa, dok je uobičajeno da bude za četiri stepena manja, odnosno, par podeoka ispod nule.

“Otkako radimo merenja, ovo je najtopliji period zime. Nismo imali ni ektstremno niskih temperatura, osim nekoliko dana februara kada je izmereno minus 20”, navodi Mahmutović.

On dodaje da su januar i februar 2014. godine bili prosečno topliji nego ove, ali da je te zime decembar bio veoma hladan, zbog čega je ova zima toplija, sa srednjom izmerenom temperaturom većom za 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na tu.

“Ove zime imali smo i manje dana sa snežnim pokrivačem, samo 52, a godišnji prosek je 165 dana”, navodi Mahmutović.

Ovako blagu zimu i sa veoma malo snega ne pamte ni najstariji žitelji Pešterske visoravni, na kojoj je zabeležena najniža temperatura u Srbiji, – 39,5 stepeni Celzijusa u Karajukića Bunarima, 13. januara 1985. godine.

Za razliku od snega, ova zima obilovala je kišom, pa je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda ovo bila osma najvlažnija zima u Sjenici od 1925. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari