Nikad više srpskih turista u Hrvatskoj: Broj gostiju iz Srbije porastao za 60 odsto 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ove godine broj gostiju iz Srbije veći je za 60 odsto nego prošle godine u istom periodu, ali čak 20 odsto više od rekordne 2019. godine, piše Večernji list u sredu.

Za hrvatsko-srpske turističke odnose moglo bi se reći da su se poslednjih godina vratili u normalu.

Ali svakog avgusta situacija se ponovo lagano uzdrma.

Obeležavanje Oluje, koje se u dve zemlje doživljava potpuno suprotno, ne prolazi bez gorkih komentara, a ove godine svoj obol dao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kaže da nikome ne sudi, ali je rekao da nikada neće razumeti Srbe koji se tog dana zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri, na ostrvima.

Upravo tog dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 srpskih gostiju. Od početka ove godine 127.000 srpskih turista izabralo je Hrvatsku za odmor. S tim da je ove godine Srba 60 odsto više nego prošle godine u istom periodu, ali čak 20 odsto više od rekordne 2019. godine.

Povećano interesovanje srpskih turista za odmor u Hrvatskoj

„Gosti iz Srbije se ne razlikuju od turista iz drugih evropskih zemalja. Menjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politikom i nacionalnošću, a bezbednost njihovog boravka je prestala da bude tema pre sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije ovde nisu doživeli neke neprijatnosti, provale automobila i slično, ali to se dešava i Nemac, Italijan“, kaže Boris Žgomba, predsednik Udruženja putnika agencije HGK i direktor turističke kompanije Uniline, koja ima predstavništvo i u Srbiji.

Njegova agencija ove godine beleži povećano interesovanje srpskih turista za odmor u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu, a pre nekoliko godina interesovanje se sa istarskih i kvarnerskih destinacija proširilo na Dalmaciju, piše Index.hr pozivajući se na Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari