Zemljama EU, koje žele da nastave s dubljom integracijom u okviru bloka, to mora biti omogućeno, čak i ukoliko uskoro ne dođe do dogovora o budućnosti ustava Unije, rekao je juče italijanski premijer Romano Prodi u govoru pred Evropskim parlamentom. „Niko ne može obuzdavati težnje ostalih zemalja Unije toliko dugo“, rekao je Prodi.

Zemljama EU, koje žele da nastave s dubljom integracijom u okviru bloka, to mora biti omogućeno, čak i ukoliko uskoro ne dođe do dogovora o budućnosti ustava Unije, rekao je juče italijanski premijer Romano Prodi u govoru pred Evropskim parlamentom. „Niko ne može obuzdavati težnje ostalih zemalja Unije toliko dugo“, rekao je Prodi. „Verujem da ne moramo, pod obavezno, svi zajedno nastaviti istom brzinom“, dodao je on.
Italijanski premijer je pozvao na očuvanje što većeg dela Nacrta ustava EU, jer pregovori o budućnosti povelje ulaze u završnu fazu. Prodi se obratio Evropskom parlamentu koji se takođe zalaže da srž originalnog dokumenta, sada uz reviziju nacionalnih vlada, bude očuvan. Prodi je ponovio svoje ranije zahteve za ukidanje prava veta na ključne odluke EU. „Govoriću samo u ime Italije, ali ću takođe predstavljati većinu od 18 zemalja Unije koje su ratifikovale ustav’, rekao je on po dolasku u Evropski parlament. Italijanski premijer je jedan od lidera koji želi da očuva što veći deo originalnog dokumenta. Kritičari, kao što njegove kolege Topolanek iz Češke i Holanđanin Jan-Peter Balkenende gledaju na ustav samo kao na osnovu za dalje pregovore.
Nemački kancelar Angela Merkel, čija zemlja trenutno predsedava EU do kraja juna, pojačava svoje napore da podstakne lidere da postignu sporazum povodom pitanja koji delovi dokumenta, ratifikovanog od strane 18 zemalja bloka, mogu da budu očuvani, a koje od njih bi trebalo dopuniti ili odbaciti. Da bi ugovor, koji ima za cilj da ojača donošenje odluka u okviru Unije poveća međunarodnu ulogu bloka i pripremi ga za prijem novih članica, stupio na snagu neophodno je jednoglasno odobrenje zemalja bloka.
Postoji mogućnost za usvajanje skromnijeg šematskog plana za budućnost evropske integracije, smatraju stručnjaci. Kako bi izašla u susret zahtevima skeptičnih vlada, kao što su one u Velikoj Britaniji, Poljskoj i Holandiji, Nemačka razmatra mogućnost odbacivanja ustavne ideje razmatrajući, umesto toga, jednostavnu dopunu postojećeg ugovora EU, objašnjavaju diplomate.
Ukoliko se lideri EU tokom sledećeg meseca dogovore o izmenama Portugal, sledeća zemlja predsedavajuća Unijom, organizovaće konferenciju koja će imati za cilj da obezbedi da vlade postignu dogovor do 2008. i ratifikaciju nove povelje naredne godine.
Prema kompromisnom rešenju koji je predložila Nemačka dokument se više ne bi nazivao ustavom, zajednička himna i zastava bi bile odbačene, dok šef spoljne politike Unije ne bi nosio zvanje ministra inostranih poslova EU. Novi ugovor ne bi određivao EU kao jedan pravni entitet i ne bi uključivao pravno obavezujući dokument o pravima koji bi na primer radnicima obezbedio veća prava na štrajk, kažu diplomate.
Ustavni sud Evropskog parlamenta u ponedeljak je insistirao na očuvanju ključnih delova Nacrta ustava, uključujući određivanje Unije kao pravnog entiteta i zadržavanje povelje o osnovnim pravima. On je, takođe, insistirao na neophodnosti u borbi protiv klimatskih promena, terorizma i promovisanju dijaloga između zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari