Nikola Petrović traži 300.000 zbog pominjanja uz aferu "vetropark" 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Nikola Petrović, bivši generalni direktor JP „Elektromreže Srbije“ i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tužio je portal Peščanik i njihovu kolumnistkinju Vesnu Pešić za „povredu časti i ugleda“ pominjanjem njegovog imena uz aferu „vetropark“ u jednoj rečenici teksta o aktuelnoj premijerki Ani Brnabić objavljenog 19. juna ove godine na portalu Peščanika.

Svetlana Lukić, jedna od urednica portala, objasnila je za Danas da je u tekstu pod nazivom „Ana je tu“, Pešićeva pisala o novoj predsednici Vlade, a da se „misteriozni kum Aleksandra Vučića pominje u jednoj prosto-proširenoj rečenici povodom afere sa vetroparkovima“. Pešićeva je, u kontekstu razloga zbog kojih poslanici vladajuće većine bi ili ne bi izglasali Brnabićevu za premijerku, napisala da im „ne smeta to što je lažno svedočila da Vučićev kum Nikola Petrović nije tražio mito od njene nekadašnje firme Continental Wind“, pa zbog pomenute rečenice Petrović sudskim putem traži odštetu od 300.000 dinara. Lukić ukazuje da su postojali i drugi načini da Petrović „počne da brani čast i ugled“, kao što je recimo pisanje odgovora ili demantija, što, prema njenim rečima, on nije učinio.

– Mogao je, kao veliki ljubitelj poligrafa, a predlagao je baš povodom afere sa vetroparkovima da se poligrafska ispitivanja prenose na televiziji, da nas sve odvede da vidimo tu čarobnu spravu, ali ne, kum se odlučio da odmah zatraži pomoć Justicije, objašnjava ona. Lukić je podsetila i da je ovo samo jedna u nizu tužbi protiv medija i novinara koji su bili „žrtve duševnih bolova vladajuće kaste i sramotnih presuda pojedinih sudova“, ali i drugi „simptomatičan“ sudski postupak koji se vodi protiv Peščanika, nakon onog koji je pokrenuo ministar policije Nebojša Stefanović.

– Oba se vode protiv Peščanika i Vesne Pešić, i u oba su glavni akteri najbliži saradnici, takoreći familija Aleksandra Vučića – ministar policije Nebojša Stefanović, a sada evo i kum Petrović, ukazuje ona.

Suđenje povodom tužbe ministra policije još uvek nije dobilo epilog jer se, ni nakon nekoliko odlaganja, Stefanović nije pojavio na ročištu gde treba da da iskaz, bez koga se ne može doneti presuda. On nije mogao da objasni kako mu je kolumna Pešićeve nanela duševnu bol jer je „stalno zauzet neodložnim državnim poslovima“, prepričava Lukićeva.

– To je izigravanje pravosuđa ali ne sumnjamo da će ovi naši slučajevi biti okončani „u razumnom roku“ – kum ipak nije dugme (a ni šef policije), zaključuje jedna od urednica portala Peščanik.

Petrovićevi zastupnici bez komentara

Petrovićevi zastupnici iz advokatske kancelarije „Vasiljević i Bogdanović“ nisu se odazvali redakciji Danasa za komentar. Inače, advokati Nemanja Vasiljević i Boris Bogdanović bavljenje pravom započeli su u kancelariji Aleksandra Đorđevića, bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije, koji je na tu funkciju došao na predlog tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, sa kojim je zajedno studirao i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

„Peščanik će opstati“

Na pitanje da li bi, po okončanju sporova, eventualna isplata odštete ugrozila opstanak Peščanika, Lukićeva smatra da je to upravo i cilj ovakvih tužbi, navodeći da „kako su u ovoj zemlji „državni poslovi“ najunosniji poduhvati, verujem da Petroviću nije stalo do naših 300.000 dinara, ali on i njegovi kumovi i prijatelji znaju da je za neprofitne medije kao što je Peščanik to veliki novac“. Ipak, ona ističe da će Peščanik postojati zahvaljujući brojnim saradnicima koji su spremni da rade „pro bono“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Nikola Petrović traži 300.000 zbog pominjanja uz aferu "vetropark"”

  1. Сваки новинар треба да стоји иза сваке своје написане речи, текста, колумне, али и да одговара за написану неистину без обзира на политичко убеђење.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.