Niš i Gadžin Han formirali prvu zajedničku kancelariju zaštitnika građana dve lokalne samouprave u Srbiji 1Gadžin Han: Foto Biljana Ljubisavljević

Gradsko veće Niša odlučilo je da Kancelarija lokalnog ombudsmana u ovom gradu bude nadležna i za opštinu Gadžin Han, koja je u Nišavskom okrugu.

Ovo će biti prva zajednička kancelarija ombudsmana dve lokalne samouprave u Srbiji, što inače omogućava Zakon o lokalnoj samoupravi, saopštila je niška ombudsmanka Katarina Mitrovski.

Lokalni ombudsman je samostalni i nezavisni organ grada ili opštine koji je ovlašćen da da štiti prava i interese građana od nezakonitog i nepravilnog rada organa uprave i javnih službi, tako što obavlja kontrolu nad njima.

Mitrovski je kazala da će jednom sedmično predstavnici Kancelarije neposredno raditi u Gadžinom Hanu.

Građani se ombudsmanu mogu obratiti i putem telefona, imejla i društvenih mreža.

Niš i Gadžin Han formirali prvu zajedničku kancelariju zaštitnika građana dve lokalne samouprave u Srbiji 2
Katarina Mitrovski: Foto sajt grada Niša

„Građani Opštine Gadžin Han su na ovaj način zapravo došli u jednak položaj sa ostalim građanima. Do sada su možda i bili diskriminisani jer nisu imali mogućnost da se pritužuju nekom nezavisnom organu kao što je lokalni ombudsman”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, Kancelarija Niša i Gadžinog Hana je korak ka formiranju Regionalne kancelarije ombudsmana, čije će sedište biti u Nišu, i koja će omogućiti da svoja prava ostvare građani iz svih mesta u Nišavskom okrugu.

Na teritoriji Nišavskog okruga su uz grad Niš i opštine Aleksinac, Svrljig, Gadžin Han, Merošina, Ražanj i Doljevac.

Mitrovski je dodala da je za ovakvu saradnju zainteresovana i Babušnica, koja je teritorijalno udaljena, ali da veruje da će taj problem moći da se reši.

Lokalni ombudsman u Nišu postoji od 2005. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajtena posebnom linku .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari