Niška deca sa smetnjama u razvoju ostala bez pratilaca, a uskoro će i osobe sa invaliditetom bez asistenata 1Foto: Pixabay/Stevepb

U Nišu deca sa smetnjama u razvoju od 17. februara više nemaju lične pratioce, a od 23. marta osobe sa invaliditetom više neće imati pomoć personalnih asistenata.

U Nišu je do sada bilo angažovano oko 40 ličnih pratilaca i personalnih asistenata, ali  zbog problema oko njihovog angažovanja prvo ugovori nisu produženi pratiocima, koji su radili sa decom sa teškoćama u razvoju, a za pet dana ističe ugovor i asistentima koji su pomagali osobama sa invaliditetom.

Dragan Zdravković, jedan od personalnih asistenata, kaže da je ugovor od 1. do 22. marta potpisao tek 15. marta.

„Ne znamo šta će biti posle toga, niko nam od nadležnih ne daje informacije. Ugovor sam potpisao na 20.000 dinara. Iako smo se dogovorili da ćemo primati minimalac za osmočasovno radno vreme, u januaru smo primili 26.000, a u februaru 28.000 dinara. Zakinuli su nam puno para jer u Nišu je stalno angažovano oko 40 personalnih asistenata“, objašnjava Zdravković.

On napominje da je argument zamenice gradonačelnice Niša Dušice Davidović, prema kome lokalna vlast ne snosi nikakvu odgovornost, neprihvatljiv za invalide i personalne asistente.

„Ne može krivica da se svali na agenciju „Nives“ koja je dobila tender za angažovanje persponalnih asistenata u Nišu. Ta agencija je iz Gornjeg Milanovca, jer navodno u Nišu nijedna agencija nema licencu za rad sa decom sa poteškoćama u razvoju i invalidima. Mi ostajemo bez posla, ali roditelji dece  sa poteškoćama u razvoju i invalidi ostaju bez pomoći, što im jako teško pada“, kaže personalni asistent.

Zamenica gradonačelnice je u januaru rekla da neće biti prekida u pružanju usluge personalnih asistenata.

„Ove godine smo u budžetu grada predvideli 25 miliona dinara, i ova usluga je aneksom ugovora produžena do kraja 2022. godine. Za lične pratioce će biti obnovljen ugovor do kraja godine“, kazala je tada Davidović.

V.Lj, osoba sa invaliditetom koja je u kolicima, kaže da njemu „personalni asistent znači život“.

„Ja sam paraplegičar i meni je neophodna pomoć jer živim sam. Žena koja je moj personalni asistent mi pomaže da preživim jer mi je omogućila da normalno živim. Zaista ne znam šta ću da radim, mada znam da će mi ona pomagati iako joj ne produže ugovor. Mi smo postali porodica“, priča on.

Prema njegovim rečima, moguće je da gradska vlast sad taktizira i da čeka da se približe predsednički i parlamentarni izbori, da bi tada ponovo angažovali personalne asistente i pratioce „kako bi pokazali da brinu o najosetljvijim kategorijama stanovništva“.

Jelena Milošević, predsednica Stranke slobode i pravde(SSP), kaže da se nastavlja problem personalnih asistenata i osoba sa invaliditetom, korisnika njihovih usluga.

„Nakon poziva personalnih asistenata, razgovarala sam i sa korisnicima usluga. Vrlo su zabrinuti jer ne znaju šta će biti s njima od 23. marta. Gradska vlast ili ćuti ili maše nekakvim milionima koje su navodno izdvojili za najosteljivije kategorije, a od kojih ta osobe nemaju korist, ili preti tužbama“, ističe ona.

Milošević pita da li je moguće da će osove sa invaliditetom ostati bez personalnih asistenata, kao što su deca sa posebnim potrebama ostala bez ličnih pratilaca, a sve zbog nesposobnosti gradske vlasti.

„Pozivam gradonačelnicu Draganu Sotirovski i njenu zamenicu da odgovore, ne meni, već osobama  sa invaliditetom koji su direktno ugroženi i zavisni od personalnih asistenata. Sramotno je i neljudski ovakvo postupanje sa našim sugrađanima“, konstatuje čelnica SSP.

Saga o personalnim asistentima u Nišu

Nakon tvita predsednice niškog odbora SSP Jelene Milošević u kome je navela da personalni asistenti u Nišu nisu primili platu za decembar, koji je objavila krajem januara, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je najavila da će „Grad da je tuži jer je nanela štetu ugledu Gradu Niš pošto je to laž“.

Međutim, personalnim asistentima je naknada za decembar uplaćena tek 26. januara, nakon pritiska javnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari