Zašto je prekinuta jedna obična anketa Niških vesti vezana za lokalne političare? 1Foto: V. Torović

Portal Niške vesti je posle samo 24 časa prekinuo anketu o popularnosti lokalnih političara pod nazivom “Kome daješ svoj glas?”, uz obrazloženje da su neki od njih tražili da budu skinuti sa liste za glasanje, a građani u komentarima uputili niz uvreda na adresu “kandidata”.

Među nekim političarima može se čuti da je navodno bilo i političkih pritisaka da se anketa povuče, jer “ključni igrači” nisu bili zadovoljni početnim rezultatima, što u Niškim vestima demantuju.

“Kolegijum Niških Vesti odlučio je da prekine sprovođenje ankete ‘Kome ti daješ svoj glas?’, a u kojoj su naši čitaoci trebali da daju glas političaru koji je prema njihovom mišljenju najpopularniji. Anketu prekidamo zbog mnogobrojnih uvredljivih reči upućenih prema učesnicima ankete, ali i zbog pojedinih političkih ličnosti koji su zahtevali od redakcije da se izuzmu iz glasanja!”, saopštio je ovaj medijski portal.

Niške vesti su se istovremeno izvinile “učesnicima ankete koji su dostojanstveno podneli da njihov lik i delo budu izloženi glasanju, kritikama i oceni javnosti”.

U saopštenju je naglašeno da je reč o anketi u kojoj su dobrovoljno učestvovali čitaoci Niških vesti, a ne o istraživanju javnog mnjenja koje je bilo ko naručio.

Zašto je prekinuta jedna obična anketa Niških vesti vezana za lokalne političare? 2

Foto: sajt Niških vesti

Građani su mogli da glasaju za 16 lokalnih političara, po izboru ovog medija, dok se na 17. mestu nalazila opcija „niko od navedenih“. Na Fejsbuk stranici Niških vesti su imali mogućnost i da komentarišu listu i političare.

Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine grada i čelnik niških socijalista je po objavljivanju ankete, preko društvenih mreža, pozvao sve članove SPS u Nišu da ne glasaju za njega, saopštavajući i da je “zamolio” Niške vesti da bude izuzet sa liste.

“Smatram da ovakve ankete stvaraju još veći jaz u društvu i ne želim da budem bolji ni od koga. Kada se bude promenio izborni sistem, snaga pojedinca će biti presudna. Ovako, moj rezultat ne postoji. Postoji rezultat SPS”, naveo je Novaković.

Zašto je prekinuta jedna obična anketa Niških vesti vezana za lokalne političare? 3
Igor Novakovic, Foto privatna arhiva

Gradski odbornik i funkcioner SNS Miloš Banđur je, pak, rekao da ne razume bilo čiji zahtev da bude izuzet iz ankete jer “svaka javna ličnost, svako ko vrši ili je vršio javnu funkciju mora da bude spreman da građani i javnost na različite načine ocenjuju njegov rad”.

“Istovremeno, žao mi je što je pritisak moćnih a nepopularnih bio toliko žestok da zaustavi anketu u celosti. Očigledno je da ne mogu svi da podnesu istinu koju Niš zna, kao i činjenicu da jedan običan gradski odbornik SNS (kao što je on, prim. aut) bez ikakve vlasti i mogućnosti uticaja na medije vodi sa 26 odsto ukupnog broja glasova”, rekao je Banđur.

Prema njegovim rečima, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS, “ultimativno je zahtevala da ne bude deo ankete”.

“Ne razumem da gradonačelnica ne dozvoljava da se građani o njoj izjašnjavaju”, rekao je on za Danas.

Zašto je prekinuta jedna obična anketa Niških vesti vezana za lokalne političare? 4
Miloš Banđur: Foto privatna arhiva

Violeta Milićević, glavna i odgovorna urenica Niških vesti, kaže da “nije bilo nikakvog pritiska od strane političara da ankete ne bude”.

Ona kaže da je redakcija u saopštenju navela prave razloge za njeno obustavljanje, a da se kolegijum za to opredelio nakon što je Igor Novaković tražio da bude izuzet.

“Kad je Novaković izuzet, isto pravo morali bi da imaju i drugi, a onda je najbolje obustaviti anketu. Takođe, na našoj FB stranici, na kojoj smo kroz komentare građana želeli da čujemo njihovo otvoreno i kritičko mišljenje, pojavile su se uvredljive objave, a pominjale su se i porodice ili deca političara. Da smo samo ukinuli mogućnost komentarisanja, to bi naišlo na negativen reakcije”, kaže Milićević za Danas.

Zašto je prekinuta jedna obična anketa Niških vesti vezana za lokalne političare? 5
Violeta Milićević: foto Niške vesti

Ona tvrdi da gradonačelnica Sotirovski nije tražila da bude izuzeta iz ankete, te da nju niko iz njenog kabineta nije zvao.

“Iako je trajala svega 24 časa, anketa je mnogo toga pokazala – ‘isplivali’ su karakteri pojedinih političara koji su se našli na listi, a postalo je vidljivo i prilično nezadovoljstvo dela građana, odnosno čitalaca Niških vesti lokalnim političarima”, kaže Milićević.

Prema njenim rečima, do ukidanja ankete najviše glasova  dobio je “kandidat” pod nazivom “niko od navedenih političara”, negde oko 500.

Među  političarima najveći broj glasova imao je Đorđe Stanković, narodni poslanik i funkcioner Narodne stranke.

Banđur je dobio najviše glasova od četiri funkcionera SNS koji su se našli na listi.

Osim za njega i Sotirovsku građani su imali mogućnost da glasaju i za predsednika Skupštine grada Bobana Džunića i v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra dr Zorana Perišića.

I posle ankete – anketa

Nakon naše odluke da obustavimo anketiranje na temu najpopularnijeg lokalnog političara, na našoj FB stranici se događa anketa posle ankete, kaže Milićević.

Neki od građana sada ocenjuju da je odluka o ukidanju ankete pametna, a neki da je reč o cenzuri.

“Anketa je pretenciozna i nedobronamerna, služi da ismeje i ponizi. I ja bih zvao i tražio da sklone moju sliku sa portala”, navodi jedan od njih.

“Tražili ste mišljenje građana i dobili ste ga. Šta su oni očekivali- pohvale za svoj nerad i nevidljivost?”, dodaje drugi.

“Pa kako hoće da se bave politikom a ne mogu da podnesu otvorena i iskrena mišljenja ljudi? Ti ne da nisu za politiku nego su zalutali, nek idu u čist kriminal bez politike, i rešeno”, jedan je od komentara.

Među njima se može pročitati i ocena da su niški političari “red ispušenih muštikli, red beogradskih nameštenika i poslušnika i red onih što nisu dobacili ni do Ražnja”.

„Ova anketa pokazuje da je niška društveno- politička ‘elita’ na nivou palanke od pet hiljada stanovnika, a ne trećeg grada u zemlji”, glasi sledeća.

Jedan od komentatora poručuje i da bi niške političare negativni komentari građana trebalo da “malo vrate u realnost” i da “vide kako narod teško živi i svakoga dana se bori za opstanak”.

“Zar je moguće da ih je zabolela istina i da ne mogu da je prihvate?”, pita se drugi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari