Sve se deli pred izbore, govori simpatični „pametnjaković. U centru Aleksinca prošle subote, gde nastaje gužva odmah po dolasku kombija Danasa, sa više od Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca. Drugi posetilac, koji, očigledno, zna više o našoj akciji sa ovim nazivom, objašnjava da sve to nema veze sa izborima, ali ima drugačiju primedbu.

Sve se deli pred izbore, govori simpatični „pametnjaković. U centru Aleksinca prošle subote, gde nastaje gužva odmah po dolasku kombija Danasa, sa više od Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca. Drugi posetilac, koji, očigledno, zna više o našoj akciji sa ovim nazivom, objašnjava da sve to nema veze sa izborima, ali ima drugačiju primedbu. – Dobro ste se setili da dođete i kod nas – kaže, strpljivo čekajući u redu za primerak lista i poklon.

Rupa, pa na ćoše

Ekipa Danasa osvežila se najpre u kafiću kod fontane pod nazivom „Rupa“. „Ne postoji poseban razlog da ga tako nazovemo, samo nam je palo na pamet“, kaže nam ugostitelj, dodajući da je nazivu doprineo enterijer – stilizovana „ruševina“. Zahvaljujući ljubaznosti kolega, pravo i (ukusno) okrepljenje stiglo je nešto kasnije, u kafani „Zlatno ćoše“.

I, za nešto više od četiri časa, u Aleksincu je „planulo“ skoro 1.600 primeraka Danasa. Većina posetilaca (baš) bira poklone koji se dobijaju uz kupljeni primerak. Neki hoće „Čedu, naravno“ (knjigu Čedomira Jovanovića „Moj sukob s prošlošću), drugi „Umetnost pobune“ Ivana Ivačkovića („Stonsi su Stonsi!“), treći bi „Kuvar“ Mike Dajmaka, neki bilo koje izdanje Dangrafa… Najpre, ipak, nestaju (mt:s) kartice s mobilnim brojem, kreditom i nagradnom igrom. Traže se i pakovanja donkafe, našeg drugog partnera u akciji („Ma, šta će mi Čeda“).
– Vidite i sami, dobro smo najavili akciju – ne bez ponosa kaže Slobodan Jovanović, diektor opštinskog javnog preduzeća Reč radnika, u čijem su sastavu i Alt televizija i istoimeni radio. Najava i sama akcija Danasa poklopile su se sa dobijanjem lokalne televizijske frekvencije. Televizijska ekipa Reči radnika, našeg medijskog partnera u akciji u Aleksincu, snima gužvu. Predsednik Upravnog odbora Dangrafa Dušan Mitrović u kameru objašnjava da Danas organizuje akciju tokom čitave godine, svakog vikenda u drugom gradu, sa ciljem da se približi svojim čitaocima i stekne nove. Potpisnik ovog teksta „zvoca“ zbog tabloidizacije Srbije i zagovara lustraciju i poštovanje kodeksa.
Direktor Reči radnika predlaže da se ubuduće u jutarnjem programu Alt televizije uredno prelistava Danas. – Samo nam ga obezbedite, to je najmanje što mogu da uradim za ovaj list – kaže Jovanović, koji je predhodno pomogao i u „prijavljivanju skupa“ u aleksinačkoj policiji. Ovo bi mogao biti početak jednog lepog prijateljstva, komentarišemo). Kolega iz Večernjih novosti Dušan Stojanović u druženju sa našom ekipom priznaje da je Danas ove subote najčitaniji u njegovom mestu. Sa njim se slaže i obližnji kolporter, kome „svi odoše kod kombija“.
Na mesto događaja dolaze i predstavnici Biblioteke u Aleksincu, koja je prošle godine obeležila 140 godina postojanja. U to ime Dušan Mitrović poklanja biblioteci nekoliko najvrednijih knjiga u izdanju Dangrafa, a čelnici biblioteke uzvraćaju prigodnom Monografijom. Potom nas vode do ove ustanove, pokazuju odeljenje za odrasle, dečije odeljenje i začetak zavičajnog odeljenja, koje će početi da radi naredne godine. Kažu da imaju 80.000 knjiga, najstarija je iz 1876. U zavičajnom odeljenju (novinarsku) pažnju posebno privlači stara mašina za kucanje, proizvedena, kako se veruje, 1920 godine.
– U čitalačkom odeljenju imamo i dnevnu štampu. Svakoga dana uzimamo Večernje novosti, Politiku i Danas. Važno nam je da u ponudi imamo vaš list jer je različit od ostalih, nudi drugačiji ugao gledanja na našu stvarnost – kaže Siniša Golubović, zamenik direktora Biblioteke i predlaže buduću saradnju kroz organizovanje zajedničkih akcija i promocija.
(Novostečeni) prijatelji Danasa nas kasnije vode i do pozorišta. Ne samo da nam ga pokažu, već sa namerom da nas upoznaju sa glumcem Srđanom Stojadinovićem Lebijem, koji je pre dve večeri „rasplakao Aleksinac“. On je posle pozorišne predstave, koja govori o ljubavi, i čiji je kraj namenski izmenio, prišao svojoj devojci Nataši, koja je pratila predstavu u invalidskim kolicima, i zaprosio je. Nataša je teško pokretna otkako je u dečijoj igri povredila kičmu. – Nikada u životu nisam dobio veći aplauz – kaže Srđan i dodaje da ga je Nataša „kupila za čitav život iskrenošću i dobrotom“, a njen hendikep i ne primećuje. Ovakvim činom je želeo da doprinese i „razbijanju svakakvih predrasuda koje ljudi imaju.
Kada je reč o predrasudama, u akciji Danasa u Aleksincu možda je razbijena još poneka. Pokazalo se da ne postoji razlog da ona ne bude izuzetno uspešna i u malom mestu na jugu Srbije, u kojem su, kako nam naglašavaju, na vlasti radikali i socijalisti (predsednik opštine je radikal, skupštinsku većinu čine SRS, SPS i DSS). – Stvarno je prošlo fantastično, daje takvu ocenu i Brada, bez koga se ne može zamisliti Hiljadu poklona za…“, dok vredna Danasova ekipa lagano napušta varoš, skrajnutu pored autoputa Niš- Beograd, na čudnovatom jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari