Najteža situacija juče je bila u Vladičinom Hanu gde je zbog urušavanja kuća evakuisano 26 lica, a u naselju Kula proradila su klizišta. Pod vodom je bilo i tridesetak domaćinstava u Grdelici. Reka Tripušnica je odnela novosagrađeni most u Trgovištu. Lokalni putni pravci bili su prohodni za saobraćaj osim puta Vladičin Han – Momin Kamen. Tokom jučerašnjeg dana normalizovano je snabdevanje električnom energijom u selima u okolini Vranja, dela Vlasine, dok je više sela u opštini Bosilegrad zbog kvara na dalekovodu bilo bez struje.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić tokom jučerašnjeg dana obišao je Surdulicu, Vladičin Han, Vranjsku Banju i Vranje gde je učestvovao u radu kriznih štabova.

– Sada je najvažnije zbrinuti ljude čiji su domovi poplavljeni. Narednih dana očekujemo dalji pad nivoa Južne Morave, ali i njenih pritoka. Od kriznih štabova očekujemo da nam što pre dostave izveštaje o štetu i ja ću o situaciji na terenu koja je dosta složena obavestiti premijera kako bi smo obezbedili sredstva za pomoć svim građanima juga Srbije rekao je za Danas ministar Ilić.

On je sa predsednikom Opštine Surdulica Novicom Tončevim posetio selo Ćurkovicu, gde je uz pomoć buldožera raščišćavano korito reke Vrle, koja je usled velikih padavina izazvala na više mesta urušavanje potpornih zidova.

– Prve procene govore da je na teritoriji surduličke opštine kao i na Vlasini pričinjena šteta od oko dvadeset miliona dinara, a po hitnom moramo da uradimo oko tri kilometra oštećenog puta prema Vlasinskom jezeru, za šta para u lokalnom budžetu nemamo – rekao je Tončev novinarima.

Branislav Tošić, predsednik Opštine Vladičin Han, naveo je kao prioritet sanaciju klizišta u naselju Kula gde je ugroženo više desetina kuća.

– Najnovije padavine samo su dodatno pogoršale stanje u ovom delu grada. Sada bi klizište moglo da potpuno uništi kuće, zbog čega smo bili primorani da privremeno evakuišemo 26 lica u objekat Osnovne skole – precizirao je Tošić.

Zbog i dalje visokog nivoa Južne Morave i njenih pritoka na širem području vranjske opštine Štab za vanredne situacije u Vranju je u stalnom zasedanju. Mehanizacija lokalnog Javnog preduzeća Vodovod bila je angažovana na raščišćavanju korita reke Banjštice u Vranjskoj Banji. Nivo akumulacije brane Prvonek odakle se Vranje snabdeva pijaćom vodom porastao je u poslednja dva dana za oko tri metra, ali se situacija prati i u skladu sa time voda ispušta u odvodne kanale.

– Ekipe vranjske elektrodistribucije uspele su da saniraju štetu na niskonaponskoj mreži u selima u Poljaničkom kraju pa se situacija u ovom sektoru normalizuje – naveo je gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Nivo reke Pčinje i njenih pritoka na području opštine Trgovište tokom jučerašnje dana bio je visok i pretio je izlivanjem. Reka Tripušnica je odnela novo sagrađeni most pa su žitelji okolnih sela sada odsečeni od samog Trgovišta i prinuđeni da se snalaze alternativnim putnim pravcima. Na regionalnom putu Vranje – Trgovište registrovani su odroni pa se saobraćaj odvijao otežano.

– Pravu sliku pričinjene štete imaćemo tek kada se smanji nivo vodostaja u Pčinji i njenim pritokama, ali sada su ugroženi žitelji u brdsko-planinskim selima, kao i stočni fond, a ima problema i u snabdevanju električnom energijom – kažu u kriznom štabu Opštine Trgovište, koje je pre tri godine takođe bilo zahvaćeno velikim poplavama u kojima su dva lica izgubila život.

Najveći problem u opštinama Bosilegrad i Crna Trava je prekid u snabdevanju električnom energijom, jer su usled nevremena i velikih snežnih padavina oštećeni dalekovodi, čije kvarove je teško sanirati zbog više od pedeset centimetara snega.

– Sneg nam ne daje mogućnost da saniramo štetu na dalekovodima i moramo da sačekamo bolje vremenske uslove, a dotle se trudimo da ugroženim stanovnicima dostavimo hranu i lekove, zbog čega smo formirali vanredne timove – rekao je Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad. Olujni vetar poslednjih dana na Vlasinskom jezeru pokidao je vodove niskonaponske mreže pa su okolna sela bez struje nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari