Nižu se optužbe protiv Branislava Lečića

Javnost zapanjena nakon što je glumica Danijela Štajnfeld okrivila kolegu za silovanje i objavila snimak njihovog razgovora

Ostavite komentar


  1. Ja zaista ne razumem ove nase zakone. Njen iskaz jeste dokaz ( koji sud moze da prihvati ili odbaci ), a snimak nije dokaz jer je snimljen nezakonito. Sto se mene tice, ja mogu da kazem da ne verujem Danijeli na rec, ali da me snimak ubedio u suprotno – bez obzira sto je snimljen nezakonito ( bez sudskog odobrenja ) i bez njegovog znanja ( pa on da je znao da ga snimaju, nikada ne bi rekao nesto protiv sebe). Zakljucak – sto se mene tice, cirkus od pravnog sistema.

    1. Snimak jeste dokaz.
      Žao mi je što to moram reći, ali na snimku se čuje definicija egomanijaka, ostavio me u šoku.
      Psihijatrijsko veštačenje na Sudu će reći svoje.
      Podrška našoj Danijeli Štajnfeld iz sve snage!

      1. Егоманија није злочин, Марија…

        1. Snimak je nezakonit kada ja snimam razgovor druge osobe u kome ne ucestvujem a moze biti prihvacen kao zakonit kada ja snimam sopstveni razgovor sa drugom osobom. Snimak nije dokaz čina silovanja vec ukazuje na psiholoski profil osobe koja je snimljena tokom razgovora sa osobom koja je snimala.

    2. Ne moze snimak da bude dokaz iz vise razloga. Ne moze se objaviti deo snimka, trebalo bi da sud bude upoznat sa konstekstom u kojem je taj snimak nastao, pa onda bi teoretski neko ko je sniman mogao da bude pijan ili da se segaci ili da govori sa nekim interesom. Jednostavno, ne moze tajni snimak da bude iskaz na sduu jer je to ne prilcii situaciji. To je kao kada bi profesor oborio studenta jer se ovaj nalupetao dok su pili kafu i to da mu bude argument. A iskaz nije dokaz, iskaz je argument jer na sudu rec svakog coveka ima tezinu ali naravno da je potrebno vise od toga. Uzgred, naslov je neadekvatan, nizu se optuzbe, dakle ima jedne optuzbe, druga je anonimna sam tim i irelevantna za sada, a ova treca je kuloarska.

      1. A kako je zakonito kad su me snimili da sam prošao
        kroz crveno na semaforu? Da su mi rekli da je pod nadzorom ja bi stao. Šalim se . Da je Danijela rekla Lečiću da snima razgovor drugačiju bi priču pričao.

    3. Gajic je pre svega politicar, u ovom slucaju opozicioni politicar, pa tek onda advokat i to treba uvek imati na umu. Takodje, misljenje advokata o snimku nije bitno, kao ni misljenje tuzilaca, jer o tome odlucuje sud. Javnosti je vec jasno da ovakav razgovor ne moze voditi bas normalna osoba, bez obzira da li je bilo silovanja ili ne.

    4. Isto se radi ko za miku aleksica gde ni jedan dokaz u vidu snimka, slike ili cega vec predstavljen javno. Stoga dzabe sada pisete, kad ste bez presude lincovali miku i ovaj ce da bude isto tako lincovan bez presude od strane naroda.

    5. Audio snimak ne može da bude relevantan jer se zasniva na iznuđivanju. Lečićevo iživljavanje se može okarakterisati kao duvanje a ne kao priznanje. Sam snimak je štetan za Danijelu, mnogi misle da je pouzdan dokaz ali taj snimak samo baca sumnju. Još gora okolnost su mediji koji se stavljaju na stranu Danijele te još više bacaju sumnju neubedljivim argumentima. Jadna Danijela ima samo šansu da putem iskaza ubedi sud (ako su njeni navodi istina).

  2. Ljuba Zemunac nikada nije osuđen kao šef beogradskog podzemlja, pa je opet činjenica da je to bio. Analogno tome u Lečićevom slučaju javnost Srbije se ne sme oslanjati samo na svoje razoreno pravosuđe, potpuno je jasno da se taj čovek ponašao nedostojno ljudskog bića i njegova prva kazna mora da bude odstranjivanje iz javnog i pogotovo političkog života ovog društva, jer njemu tu nije mesto. Nažalost to je jedini način da budemo sigurni da će tog čoveka stići kakva-takva pravda u situaciji kada na sudovima pravda može da se izigra, ili se na nju čeka decenijama, što mu dođe na isto.

  3. Vrlo zanimljivo, onima koji krse zakon je prakticno sve dozvoljeno, nema nikakvih ogranicenja, sem njihove maste i zelja, a druga strana prakticno ima vezane ruke na ledja i zatvorene oci i zapusene usi?! Prevencija zlocina je nezakonita? Samo drzava moze da snima i niko drugi? Pa zasto drzava nije snimala? Jel zato sto zrtva nije bila vidovita pa da unapred prijavi i predvidi moguce zlostavljanje? Ove zakone kao da je pisao sam necastivi, sve ide na ruku kriminalcima svih boja i kalibara! Dokle bre? Dokle ce zrtve kriminalaca morati da se brane od njih i koliko puta? Da li se jos nekome cini da su ova pravila i zakoni suludi? Onaj koji napada drugog ne bi trebao da ima nikakva prava, a kako su stvari sada postavljene napadac ima sva prava, a zrtva ni jedno, ukljucujuci tu i pravo na samoodbranu. Znaci u prevodu, neki krimos moze da te spopada, da ti preti, da ti svasta radi, a ti cak nemas prava ni da ga snimis dok te napada, verbalno ili fizicki? Ma koga vi vise zajebavate?!!!

    1. Шта је у томе сулудо, Ники? Наравно да свако има право да води приватни разговор, тј. да буде обавештен уколико се води белешка о његовој изјави. Да је знао да је сниман имао би право да затражи присуство адвоката и избегне сувишно лупетање и самооптуживање…
      Но, ако сте чули тај снимак, и ако сте разумели шта Лечић тртља, јасно Вам је да ту нема довољно основа за осуду, све и када бисмо претпоставили да се ради о интегралном снимку. Овај ће снимак неизоставно бити одбачен као доказ, али је послужио сврси Лечићеве јавне егзекуције…
      Предлажем Лечићу да, када буде правоснажно ослобођен оптужбе, пресавије табак и утужи драгу колегиницу за дифамацију и намири штету од њене евентуалне будуће зараде. Ако њему неће бити могуће да ради и зарађује, било би поштено да га она издржава….

  4. Da li bi snimak samog čina nasilja i svega onoga što ga prati bio dokaz?Ili bi se i to odbacilo kao „zakonom zabranjeno“?Predatori su u prednosti.Da li bi se moglo pridodati i pokrenuti pitanje otmice-kindapovanja,jer žrtva nije svojom voljom otišla u okolinu Beograda.

  5. Ceo svet, ukljucujuci i nase slavne ili one koji bi to zeleli da budu je tako grozno LICEMERAN! Svaka trecerazredna starleta koja optuzi nekoga za napastvovanje (silovanje je nesto sasvim drugo), dobija prostor i bezrezervnu podrsku, PRE nego sto je i doslo do optuzbe. ZASTO je dama otisla u Insajder, a ne u policiju? Zasto je PRVO snimila film, a onda mesecima nagovastavala da ce objaviti IME? Tek kada je svoje delo dobro IZREKLAMIRALA, je optuzila coveka. Zasto je sela u kola sa tipom za koga su svi znali da je „predator“? Lecica vise nece oprati ni Dunav, ni Sava, cak i ako se dokaze da je nevin. E ZATO se ovo i desava. Nije u pitanju istina vec resenost da se nekom upropasti zivot. Da li bi istu guzvu i zanos izazvao i neki glumac ili spotrtista koga napadaju ZENE? I dok se mejnstrim razgalamio oko glumice, stotine zena u Srbiji su svakodnevno maltretirane, umorne od prekomernog posla i napastvovane od svojih muzeva. I NIKOM NISTA.

  6. Sam čin silovanja smatram jednim od najtežih krivičnih dela,i ako se dokaže na sudu krivica,počinioca treba najstože kazniti.O konkretnom slučaju ne želim da komentarišem pre pravosnažne presude.Kad smo već kod silovanja,a to je ovih dana postala jedna od najvažnijih tema u medijima,glavni akteri su,muškarac osumljičen za silovanje i žena žrtva silovanja.Mislite da je u Srbiji nemoguća situacija da su uloge obrnute.Grešite.Žene,silovanje rade na mnogo perfidniji način.Dovoljno je da vam posao,karijera i egzistencija zavise od njene odluke.U tom slučaju biće mnogo beskurpuloznije i direktnije od muškaraca da vam stave do znanja šta vam se može desiti ako ne ispunite njihove želje.Stavite se u položaj muškarca u Srbiji koji je to doživeo i koji o tome obavesti medije.p.s.Uradite anonimnu anketu,iznenedićete se rezultatima.

  7. Ne treba nikog osuđivati dok sud ne donese presudu. Al je žalosno napadati potencijalnu žrtvu. Zato i ima mnogo silovanja i biće ih, zato što se više veruje silovateljima nego žrtvi. Obično su to žene i deca koja su isprepadana i možda u početku misle da su same krive zbog toga što su doživele pa ćute i živimo u takvom društvu da ih je sramota

    1. Да, чуо сам за ту ничим доказану претпоставку, и јасно ми је да олош који се бави социјалним инжењерингом и њихови корисни идиоти на основу те хипотезе намећу идеју да мушки не заслужују ни поштено суђење, нити претпоставку невиности.
      ¡No pasarán!

  8. Tintor ima i prečeg posla. Bolje nek se bavi kolegom na kojeg su svi kao slučajno zaboravili da je umro. A Lečić, pa za njega se znalo da je „predator“ ili što bi se u narodu reklo manijak.

  9. Nijedna mlada zena ne bi se brukala sa tim da optužuje za džabe, koji bi razlog imala?! Bivsi ministar pripremio govor ranije, vide se i glumacki kvaliteti, vec ga svi optužuju kao!!!

  10. L8cno ne volim Lecica… ali on nije spopao maloletnicu od 15 god, vec zenu od 28 god… ili sto je pisao poruke novinarki…i predator…I Mirjana Karanovic koja je pisala peticiju i borila se za prava homoseksualca koji je napao decaka u toaletu.. Mislim da je opsti nemoral u svim sferama drustva. Mene kad zove neki kolega da me poveze posle posla kuci, ja odbijem.. jednostavno kad imas stav, jednostavno i muskarci te na taj nacin i posmatraju.

  11. Vrlo je tuzno videti realnost u Srbiji.Covek se pita mnogo toga,,mnogo.Svi su osakaceni u ovakvim slucajevima.Mislim licno da veliku ulogu igra raskol u glavi ljudi i odsustvo morala pid velikim afrodizijakom:moc!!!Seksualni cin,silovanje je pre scega pitanje moci!!!

  12. Sve vise sumnjam da je i ovde rec o politici, posebno sto znamo da gospodin Lecic ne pripada vladajucoj klijenteli, na sudu je da odluci ali ovo je vise smesno sta se desava

  13. snimanje razogovora bez znanja sagovornika je zabranjeno i na zapadu, vrlo verovatno je to kod nas preuzeto odatle. MEDJUTIM snimanje bilo kakve digitalne komunikacije (WhatsApp, Messenger, Viber) MOZE (Nemacka) da se koriste na sudu jer zbog digitalnog medija sagovornik moze da racuna sa tim da sagovornik moze razgovor da snimi.
    Ako je ceo razgovor trajao 70 minuta, mozda je vodjen elektronskim putem, i ako i u nasem zakonu postoji poseban clan za elektronske medije, onda problem ne postoji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.