Noć istraživača 28. septembra, svi sadržaji besplatni 1Foto: Tviter/EU info centar

Evropska noć istraživača biće održana u petak 28. septembra od 15 do 24 časa u gradovima širom Evrope ali i Srbije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u EU info centru.

Pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, posetioci će upoznati bogato nasleđe različitih krajeva Srbije, najavili su danas organizatori, a svi sadržaji su besplatni.

Te večeri u 26 gradova širom Srbije od 15 sati održavaće se naučne avanture, eksperimenti, izložbe i predavanja, a u pojedinim gradovima će se produžiti i na subotu 29. septembar od 16 do 20 sati, rečeno je na nacionalnoj konferenciji u EU Info centru.

Profesorka na Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Tijana Prodanović, koordinatorka projekta ReConNeCt ukazala je na problem da vlada sve veće nepoverenje u nauku, kao nejasnu, ali i u naučnike, kao nepristupačne.

Projekat ReFocus 2.0 organizovaće niz naučno-popularnih aktivnosti u 12 gradova i 12 naučnih klubova koji su ključna nacionalna infrastruktura za promociju nauke.

Koordinatorka tog projekta Aleksandra Pavlović, profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu izjavila je da popularizacija nauke utiče na naučno opismenjivanje šire populacije i ruši strahove od nauke.

Mobilnost naučnika i naučne ideje, prilika su da se povežu razne nauke u Srbiji a posetioci da uče i upoznaju kreativne strane naučnika, rekla je ona.

Saradnica Instituta za molekuralnu genetiku i genetičko inženjerstvo Aleksandra Divac Rankov, koordinatorka SCIMFONICOM projekta navela je da će on posetiocima u 13 gradova pokazati put od bazične nauke do primene naučnih dostignuća u svakodnevnom životu.

Evropska Noć istraživača širom Beogarada biće organizovana u velikoj naučnoj avanturi, lovu na blago i prezentaciju secesionističkog nasleđa prestonice, Novi Sad predstavlja osnove života, Niš kulturno nasleđe, starinske avlije, mezetluke juga i niško zborenje, Čačak će osvetliti stranice gradske istorije, rimskih termi i krajputaša, Kruševac reliktne vrste Srbije, a istorijski vremeplov je u Novom Pazaru i poselo i gastronomija u Leskovcu.

Evropska Noć istraživača finansira se iz programa za inovacije i istraživanja HORIZON 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari