Noć istraživača pod sloganom „Ulice pod svetlom nauke” večeras i u Pomoravlju 1Foto: V. G.

Ovogodišnja, 13. evropska Noć istraživača pod sloganom „Ulice pod svetlom nauke”, održava se i u svim pomoravskim gradovima.

Zaljubljenike u nauku očekuje zanimljiv i raznovrstan program iz različitih naučnih oblasti. Realizator ove manifestacije za Pomoravlje je Regionalni tim podrške za nauku, obrazovanje i umetnost NOU tim.

Velika naučna avantura – Istraživačka avantura, u Jagodini počinje od 17 sati, u Internacionalnoj školi „Crnjanski”. Posetiocima će biti omogućeno da zavire u čudesni svet svetlosti i magneta. Okušaće se u rešavanju naučnih zagonetki, ali i proputovati digitalnim svetom. Takođe, sve posetioce otićiće u malu šetnju svemirom.

U Svilajncu Noć istraživača počinje u Prirodnjačkom centru Srbije od 17 časova. Posetioci će istraživati fosile, postaće naučni detektivi i otkriti tajne forenzike. Zaviriće i u mikrosvet i uživati u svim njegovim čarima.

U Ćupriji vrata nauke otvaraju se takođe u 17 sati u Visokoj medicinskoj školi. Istražiće se čudesni svet magnetizma, posetioci će se okušati u pravljenju ekoloških vozila na električni i vazdušni pogon. Najmlađe istraživače će u Ćupriji dočekati internacionalni tim volontera, iz Srbije, Litvanije i Turske, na radionicama izrade solarnih punjača i solarnog sata, koje su sastavni deo međunarodnog programa „STEM with ART”.

U Despotovcu je Noć istraživača već počela, kažu organizatori koji su pozvali učenike osnovnih škola da uz pomoć svojih nastavnika pošalju snimke najzanimljivijih ogleda koje izvode na časovima. Oni na tome već vredno rade, a Velika istraživačka avantura omogućie posetiocima da zavire u njihove učionice i kabinete i osete delić atmosfere sa časova. Na taj način će se umnožiti radost saznanja i učenja i svi će zajedno učestvovati u Noći istraživača.

Noć istraživača pod sloganom „Ulice pod svetlom nauke” večeras i u Pomoravlju 2
Foto: Promo

Ove godine Noć istraživača stiže i u Rekovac. Mladi kreativci će imati mogućnosti da se iskažu u stvaranju vizuelnog identiteta Evropske noći istraživača. Upotrebljavajući različite tehnike i istražujuči raznovrsne načine iskazivanja svoje inspiracije moraće da odgovore na zadatak da naprave logo ili kratak video zapis o Evropskoj noći istraživača.

U Paraćinu u Noći istraživača – Geometrija za početnike. Najviše istraživačkog žara prethodnih godina pokazali su najmlađi. Ove godine oni kreću stopama Euklida i Dekarta kroz jedan geometrijski izazov. Predškolci i učenici nižih razreda osnovnih škola pokazaće svoju kreativnost i od slamčica praviti geometrijske oblike, figure ili novogodišnje ukrase. Na njima je da puste mašti na volju i pošalju nam fotografije svojih radova, kažu organizatori manifestacije Noć istraživača.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari