Nov smer u četiri gimnazije u Srbiji 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Ideja o otvaranju specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju stara je više od deset godina.

Inicijativa je potekla iz niške Gimnazije „Bora Stanković“ čiji je predlog prihvaćen na Zajednici gimnazija Srbije pre nekoliko godina, a prema najavama ministra prosvete Mladena Šarčevića otvaranje specijalizovanih odeljenja od jeseni se planira u četiri gimnazije u Srbiji.

Kako je Danas pisao, pored pomenute niške, po jedno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju imaće Peta gimnazija u Beogradu, novosadska „Jovan Jovanović Zmaj“ i Prva kragujevačka gimnazija.

– Prvobitna ideja, stara više od 10 godina je bila da se napravi specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju, po ugledu na informatička odeljenja. Posle nekoliko godina smo predložili da se taj smer proširi i da obuhvatimo i pojačano učenje biologije, kako bi učenici bili pripremljeni za nastavak studija na većem broju fakulteta, na kojima se na prijemnom polažu hemija i biologija. Predlog plana i programa je urađen uz konsultacije sa profesorima Medicinskog i Hemijskog fakulteta, a uvažili smo i sugestije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Taj preliminarni predlog bi mogao da posluži kao polazna osnova za izradu plana i programa, s tim što ga treba modifikovati, jer su u reformisane razrede gimnazije ubačeni izborni programi – objašnjava za Danas LJiljana Zlatanović, direktorka Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.

Ključna razlika u odnosu sa postojeći prirodno-matematički smer je povećanje broja časova hemije i biologije, koji na nedeljnom nivou ne bi prelazili osam ili devet časova. Prema preliminarnom predlogu, učenici bi, recimo, u prvom razredu imali pet časova hemije, a četiri biologije na nedeljnom nivou, dok sada na prirodnom smeru imaju po dva, objašnjava Zlatanović. Što se tiče fonda časova ostalih predmeta, oni bi pratio plan drugih specijalizovanih odeljenja, poput matematičkih ili informatičkih.

Ipak, konačni predlog plana i programa za odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju treba da uradi Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. U toj instituciji rečeno je Danasu da još nisu dobili zahtev Ministarstva prosvete da urade plan i program za ovaj specijalizovani smer, tako da se u ovom trenutku ne zna ni kako će izgledati, niti šta će se polagati na budućem prijemnom ispitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari