Grčka je sa svojim zajmodavcima postigla dogovor u vezi sa okosnicom novog paketa pomoći, saopštio je grčki ministar finansija Euklid Cakalotos. Ostalo je da se sa zajmodavcima reše „još dva ili tri mala pitanja“, rekao je Cakalotos. Evropska komisija je saopštila da je s Grčkom postignut tehnički sporazum, dok se politički dogovor još iščekuje. Novi paket pomoći je potreban da bi zemlja ostala u evrozoni i izbegla bankrot.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Grčka vlada se nada da će ove nedelje uspeti da progura u Parlamentu novi trogodišnji sporazum „težak“ 86 milijardi evra. Potrebno je da se taj sporazum zaključi do 20. avgusta kada Grčka treba da pokrije isplatu duga od tri milijarde evra Evropskoj centralnoj banci. Grčka neće moći da otplati taj dug tokom sledećih pet godina bez sredstava iz trećeg paketa pomoći.

„Mislim da smo veoma blizu. Ostalo je da se reše dva ili tri mala detalja“, rekao je Cakalotos, izvestio je Bi-Bi-Si, nakon pregovora s predstavnicima grčkih zajmodavaca, koji su trajali celu noć u hotelu u centru Atine. Rojters je ranije izvestio pozivajući se na jednog grčkog zvaničnika da je sporazum postignut. Grčka je postigla dogovor u vezi s funkcionisanjem novog nezavisnog fonda za privatizaciju i kako će se upravljati problematičnim kreditima (NPL), rekao je zvaničnik. Ta pitanja su bila glavne tačke pregovora.

Viki Prajs, glavna ekonomska savetnica u Centru za ekonomska i poslovna istraživanja u Londonu, rekla je za Bi-Bi-Si da će sporazum biti pažljivo analiziran u grčkom parlamentu. „Postoje izvesna neslaganja. Nema sumnje da samo levo krilo Sirize, koja je u vladajućoj koaliciji, nije zadovoljno onim što se dešava“, rekla je Prajsova. Ona je dodala da je premijer Aleksis Cipras do sada uspevao da dobije podršku za treći paket pomoći tako što se uzdao u opozicione partije, koje su „rešene da cela stvar zapravo bude sređena, tako da ovo i nije baš održiva situacija u budućnosti“.

Iako je Vlada koju predvodi ekstremna levica izabrana u januaru zahvaljujući platformi protiv mera štednji, prošlog meseca je bila prisiljena na politički zaokret, pošto su pregovori o trećem paketu pomoći bili na ivici propasti. Grčka se uzda u međunarodne pakete pomoći od ukupno 240 milijardi evra od kada je izgubila poverenje na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari