Darko Šarić uz nanogvicu pušten iz pritvora 1Foto: Krik.rs

Nakon skoro osam godina u pritvoru Darko Šariću, okrivljenom da je vodio kriminalnu organizaciju koja se bavila trgovinom kokainom, zatvorski pritvor zamenjen je kućnim.

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Beogradu našlo je da svi razlozi zbog kojih je on ranije bio u pritvoru više ne stoje, pa je odredilo meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. Ista mera određena je i njegovim saradnicima Nebojši Sretenoviću, Petru Obradoviću i Željku Vujanoviću.

Obrazlažući ovakvu odluku sud konstatuje da je Šariću pritvor bio određen zbog opasnosti od bekstva, imajući u vidu da je prvostepeno osuđen kao organizator međunarodne kriminalne organizacije koja je na raspolaganju imala falsifikovane putne isprave, ali i ostvarila veliki profit od prodaje narkotika. Sud takođe konstatuje i činjenicu da se Šarić pre predaje četiri godine nalazio u bekstvu i da zbog svega navedenog i dalje postaji bojazan od bektva. Ipak, nakon skoro osam godina u pritvoru, sud je našao da ta bojazan više nije tolikog intenziteta da bi morala da bude izrečena mera pritvora, već da se svrha postiže i merom zabrane napuštanja doma uz elektronski nadzor.

Paralelno, Apelacioni sud je, nakon održane sednice, odlučio da otvori pretres pred drugostepenim sudom kako bi potpunije utvrdio činjenice predmeta. Suđenje pred Apelacionim sudom biće održano od 28. februara do 11. marta naredne godine.

Postupak se vodi protiv Darka Šarića i Nebojše Sretenovića, Petra Obradovića i Željka Vujanovića, a nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravnosnažnu presudu donetu u ovom postupku, utvrdio je da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Šarić će smešten u kući svoje supruge Lane Popović.

Darko Šarić je bio u novembru 2020. godine pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe odgovorne za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.

Vrhovni kasacioni sud je tu presudu ukinuo i vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje zbog bitnih povreda postupka. Povreda se sastojala u činjenici da su pojedine sudije iz veća koje su donele presudu ranije učestvovale u donošenju odluke o produženju pritvora.

Darko Šarić je nepravnosnažno proglašen krivim da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je delovala u međunarodnim razmerama.

Odbijen zahtev za izuzeće sudija

Zahtevi Darka Šarića i njegovih advokata da se izuzme četvoro od petoro sudija Apelacionog suda koji bi trebalo da odlučuju o žalbi na presudu Specijalnog suda u Beogradu, odbijen je pre mesec dana.

„Ovde mora da se promeni veće“, rekao je pre te odluke Šarićev advokat Radoslav Baćović i dodao da je troje od petoro članova sudskog veća – sudije Sretko Janković, Tatjana Vuković i Vesna Petrović – bilo deo veća koje je prošle godine Šariću potvrdilo presudu i kaznu od 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari