– Iz Nacionalnog investicionog plana za opštinu Bojnik odobreno je 39 miliona, za realizaciju tri programa. U mesnim zajednicama Dragovce i Pridvorica trebalo bi da se gradi vodovodna mreža, a u Crkvici most. Iz Bojnika je, inače, NIP-u prosleđeno devet predloga, vrednih 164 miliona dinara.


Privreda Bojnika i čitavog pustorečkog kraja godinama je u jadnom stanju. Privatizacija praktično nije ni počela, a zbog propasti fabrika stotine radnika koji su bili na platnim spiskovima u društvenim preduzećima ostalo je bez posla. Privreda Bojnika poslednjih godina, kao i ostale nerazvijene sredine juga Srbije, doživljava dramatične dane, jer gotovo nijedan kolektiv ne radi.

Potencijalnim investitorima ovde sada nude besplatno zemljište sa kompletno uređenom infrastrukturom, kako bi što brže bili sagrađeni manji industrijski pogoni i otvorena nova radna mesta.

Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik nada se da će privući deo investitora u ovaj kraj, jer se nude besplatne lokacije za gradnju pogona, a jedini uslov je zaposlenje određenog broja radnika.

– Neke ideje realizujemo i uz pomoć NIP- a, ali to neće biti dovoljno da se reše brojni problemi s kojima se suočavamo, ističe Nenadović.

Noviprogrami će sigurno popraviti sliku u pojedinim selima, među kojima ima najviše onih u kojima se davno ne čuje dečji plač i preti ,,bela kuga’’. Opština Bojnik se, inače, prostire na 264 kvadratna kilometra, ima 36 naselja, a najveće mesto je sam opštinski centar. Ovde živi oko 3.000 ljudi, dok je u celom kraju 14.500 stanovnika, od čega dve trećine porodica živi od agrara.

Tri koalicije za dve godine

U opštini Bojnik, za manje od dve godine promenjeno je više koalicija na vlasti, a čak trojica predsednika Skupštine imalo je pravo da primaju nadoknadu šest meseci, što je ionako tanku opštinsku kasu još više opterećivalo. Po tome je Bojnik apsolutni rekorder na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari