Nove eUsluge za privredu i građane Kragujevca 1Foto: Z.S.M.

Kragujevac je jedna od prvih lokalnih samouprava čije su se četiri nove eUsluge našle na portalu eUprave. Zahvaljujući podršci Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO i u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, građani Kragujevca sada mogu da koriste nove elektronske usluge.

– Građanima Kragujevca i privredi možemo da ponudimo četiri nove usluge – izdavanje informacija o lokaciji, naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, primedba na odluku o izradi planskog dokumenta u toku ranog javnog uvida i primedba na nacrt planskog dokumenta u toku javnog uvida, najavila je početkom vikenda Sanja Tucaković članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Ona je naglasila da i pored tih usluga, nezavisno od programa Swiss PRO građanima mogu da ponude prijavljivanje svih problema na teritoriji grada uz pomoć aplikacije eKGrađanin, koja može besplatno da se preuzme na Google Play-u. Građani mogu da izberu kategoriju, fotografišu problem i prijavu dostave nadležnoj upravi.

– Dostavljanjem zahteva putem eUprave štedimo vreme i novac, kako građanima i privredi, tako i lokalnoj samoupravi. Smanjuje se mogućnost korupcije, povećava se učešće građana u planiranju razvoja grada, a takođe veoma je važno što izbacivanjem papira iz upotrebe štedimo naše šume i čuvamo naše blago, istakla je Sanja Tucaković.

Po njoj u Gradskoj upravi kada je reč o korišćenju elektronskih usluga, veoma su zadovoljni.

– Oko 80 posto privrednika i preduzetnika koristi eUsluge, ali što se tiče građana još uvek ih ne koriste u dovoljnoj meri, istakla je Sanja Tucaković i pozvala građane Kragujevca da svoja prava ostvaruju putem elektronske usluge.

Nove eUsluge za privredu i građane Kragujevca 2
Foto: Grad Kragujevac

Potrebno je samo da otvore elektronsko sanduče na portalu eUprave i sve zahteve koje imaju prema gradu podnesu putem eUprave a rešenje će im stići u elektronsko sanduče.

Korišćenjem ove usluge i građanima i Gradskoj upravi u svakom trenutku je dostupan status poslatih elektronskih rešenja i dokumenta.

Inače, građani za sada najviše koriste usluge eVrtića, pristupaju izvodima iz matične knjige rođenih, umrlih i venčanih, zahtevima za državljanstvo i poreskim prijavama.

Unapređenjem efikasnosti rada lokalne samouprave građanima je omogućeno da brzo i lako, bez čekanja u redovima i dodatnih troškova pristupe javnim uslugama koje su u nadležnosti lokalne samouprave i ostvare određena prava, ističu u kragujevačkoj Gradskoj upravi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari