Evropska unija uvela je juče nove sankcije sirijskom režimu i zamrzla imovinu grupi od 28 pristalica predsednika Bašara al-Asada, kao i imovinu još dve firme. Nakon odluke koju su usvojili šefovi diplomatija zemalja Evropske unije u na sastanku u Luksemburgu, sankcijama je obuhvaćena 181 osoba bliska sirijskom režimu i 54 firme koje su stavljene na crnu listu EU, saznaje se iz diplomatskih izvora.


Identitet osoba i firmi koje su na udaru sankcija, biće poznati danas kada odluka bude objavljena u službenom glasniku EU. Dve nove firme koje su stavljene na crnu listu EU sumnjiče se za kupovinu oružja i materijala koji mogu da se koriste za represiju, dodao je neimenovani diplomatski izvor.

EU će takođe zabraniti svojim državljanima da kupuju oružje od Sirije, transportuju ga ka trećim zemljama ili da obezbeđuju taj transport. Cilj je da se sirijskom režimu uskrate izvori finansiranja. EU je do sada uvela embargo na oružje i naftu, kao i niz trgovinskih i finansijskih sankcija, zamrzla je imovinu firmama i pripadnicima režima kojima je zabranjeno izdavanje viza.

Jordan namerava da otvori drugi kamp za izbeglice iz Sirije, čiji bi broj mogao da poraste na 250.000 do kraja godine, saopštio je juče portparol vlade Anmar Hmud. Kako izjavljuje Hmud, kamp će u početku primiti 5.000 izbeglica, ali će kapaciteti biti prošireni da prime 45.000 stanara.

Prema podacima Agencije UN za izbeglice, u Jordanu se trenutno nalazi 210.000 lica raseljenih iz Sirije, više nego u bilo kojoj drugoj državi regiona. Oko 33.000 smešteno je u izbeglički kamp Zatari, a ostatak živi sa jordanskim porodicama. U kampu Zatari, lociranom u pustinji, proteklih nedelja su izbijali protesti zbog teških uslova života.

Apel Teheranu da podrži primirje

Bejrut – Specijalni izaslanik UN za Siriju Lahdar Brahimi apelovao je juče na Iran da podrži postizanje dogovora o prekidu vatre pred muslimanski praznik Kurban Bajram. Brahimi je na kraju svoje posete Iranu, gde se susreo sa predsednikom Mahmudom Ahmadinežadom, izjavio da se građanski rat u Siriji pogoršava i naglasio potrebu da se prekine sa krvoprolićem. Brahimi je na turneji po regionu u potrazi za rešenjem za sirijsku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari