Nove snežne padavine, za Božić ledeni dani 1Foto: Beta/Branislav Božić

Večeras i noćas očekuju snežne padavine i formiranje novog snežnog pokrivača visine od pet do 15 centimetara snega, najavio je meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On je za RTS rekao da u narednim danima, tačnije 9. januara, ima naznaka i da bi moglo da bude ledene kiše. Nova snežna epizoda očekuje se od 10. do 15. januara, navodi Todorović.

Nedeljko Todorović je istakao da se u svim područjima Srbije večeras i noćas očekuje formiranje novog snežnog pokrivača visine od pet do 15 centimetara.

„U većini mesta to bi bilo desetak centimetara, u planinskim predelima čak možda negde i preko oko 15 centimetara novog snega“, naglasio je Todorović.

I u Beogradu i u većini mesta u nižim predelima Srbije biće 10 centimetara snega.

„To znači da bismo za Božić, kada bi padavine prestale, imali snežni pokrivač u većini mesta Srbije od 10 do 20 centimetara“, kaže Todorović.

Izuzetak bi bila, dodaje Todorović, istočna Srbija gde bi bilo snega vrlo malo ili skoro nimalo.

Na pitanje kome je upućeno upozorenje Hidrometeorloškog zavoda na snežne padavine i povećanje snežnog pokrivača, Todorović kaže da upozorenje stoji na sajtu Hidrometeorološkog zavoda i upućeno je svim građanima kojima je dostupan internet.

„Znači da se psihološki pripreme za snežne padavine, a to znači da preduzmu određene mere, da možda izbegavaju odlazak na put kada su snežne padavine“, rekao je Todorović.

„Komunalne službe obaveštene redovnom procedurom o prognozi“

Sa druge strane, napominje Todorović, komunalne službe i državni organi obavešteni su i drugim putem, ne samo preko sajta nego redovnom procedurom slanja mejlova i upozorenja.

„Tako da oni imaju uvid i preduzimaju u skladu sa tim svoje mere“, objasnio je Todorović.

Ukazao je da Hidrometeorološki zavod daje prognoze svakodnevno za sutradan, ali da postoje i izgledi vremena koji se daju unapred za sedam dana i da su i oni dostupni na sajtu.

Odgovarajući na pitanje koliko ranije treba da oglase da bi sve službe funkcionisale i da se na RHMZ ne bi ljutili nadležni putari koji su pre dva dana, kada je počeo da pada sneg, izjavili da ih nisu na vreme obavestili, Todorović objašnjava da su nekoliko dana pre tih snežnih padavina naglašavali da će doći ledeni dani, da će biti snežnih padavina i da će doći do formiranja manjeg snežnog pokrivača.

„S tim da je ova epizoda prekjuče bila specifična. U većini mesta se ostvarila ta prognoza, palo je svega dva do tri centrimetra snega. Beograd je bio izuzetak, palo je desetak centimetara i to je možda izazvalo sumnju na prognozu, ali to su detalji koji ne mogu do kraja uvek da se precizno prognoziraju. Tek kada krene događaj, kada krenu padavine, onda se rade korekcije, a tako je i urađeno to jutro“, naglasio je Todorović.

Uobičajena zima, novi snežni talas od 10. januara 

Istakao je da je ovo uobičajena zima i da je decembar u proseku bio topliji za dva stepena u odnosu na stogodišnji prosek.

„Iako je bilo desetak zimskih dana sa snegom i bilo je u Beogradu čak 38 centimatra snega, ali on je bio topliji kada saberemo sve elemente“, naveo je Todorović.

Naveo je da je početak januara tipičan, da je temperatura možda stepen, dva niža, ali ako se posmatra dalji razvoj vremena može reći da bi to bilo u okvirima nekih prosečnih vrednosti.

„Biće novog snega, pored ovog večerašnjeg biće nova snežna epizoda od srede, četvrtka, to znači negde od 10. januara do 15. janauar novi snežni talas i novo povećanje snežnog pokrivača“, rekao je Todorović.

Ima naznaka da bi moglo da bude ledene kiše, dodaje Todorović.

„To je onaj prelazak dva najhladnija dana bili bi 7. i 8. januar, a posle toga sledi blagi porast temperature, mrezevi bi oslabili, temperatura bi bila negde oko nule, stepen sva iznad nule“, rekao je  Todorović.

„U sredu 9. januara u nekim mestima Srbije moglo bi da bude i ledene kiše. Hidormeteorološki zavod naglasiće tu pojavu kada se približi dan, dva ranije“, zaključio je Todorović.

Mraz i led otežavaju saobraćaj, zadržavanja na granicama

Mraz i led na kolovozu od jutros otežavaju saobraćaj u većem delu Srbije, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Meteorolozi su najavili sneg danas prvo u severnim a zatim i ostalim delovima Srbije. AMSS apeluje na vozače da koriste glavne puteve i da na put kreću u najtoplijem delu dana, izmedju 10.00 i 16.00. Na naplatnim rampama nema zadržavanja.

Nove snežne padavine, za Božić ledeni dani 2
Foto: Putevi Srbije

Prema informacijama granične policije, pojačan je saobraćaj na izlazu iz Srbije ka Madjarskoj na GP Horgoš i Кelebija, na kojima se vozila zadržavaju od 60 do 90 minuta.

Na GP Batrovci sa Hrvatskom na izlazu iz Srbije čeka oko 30 minuta. AMSS preporučuje korišćenje manje frekventnih graničnih prelaza.

Pojačan saobraćaj očekuje se i na pojedinim graničnim prelazima sa BiH i Crnom Gorom, gde su trenutna zadržavanja od 30 do 60 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.