Novi kovid dokumenti - birokratsko zamajavanje ili način da se poveća broj vakcinisanih? 1Foto: Zoran Mišić

Kovid propusnice su spremne, rekao je držani sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Kada će konačno biti uvedene i za koja sva mesta će biti potrebne, kao i na koji način će se kontrolisati njihova primena, o tome se još uvek malo zna. Prema Đerlekovim rečima – čeka se sednica Kriznog štaba.

Tu sednicu treba da zakaže Vlada, odnosno premijerka Ana Brnabić, predsednica Kriznog štaba, koja je još pre deset dana najavila mogućnost uvođenja kovid propusnica. Ostaje nejasno zbog čega je potrebno toliko vremena za uvođenje kovid propusnica, kada u Srbiji već postoji sistem digitalnih zelenih sertifikata, koje izdaje E-uprava, i koji sadrže podatke o vakcinaciji, PCR testiranju, kao i preležanom kovidu.

Upravo ovi sertifikati mogu biti korišćeni za svrhu koju treba da postignu kovid propusnice – kontrola ulaska građana u prostore sa većim brojem ljudi, tako da se ulazak dozvoli onima koji imaju potvrdu da su primili vakcinu, preležali kovid ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test ne stariji od 72 ili 48 sati (što je praksa u zemljama u kojima kovid propusnice već funkcionišu).

Na ovu činjenicu ukazuje Marija Ratković, osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju, koja kaže za Danas da s obzirom da već imamo zelene digitalne sertifikate nema potrebe za uvođenjem novih dokumenata.

– Sa zelenim digitalnim sertifikatom tokom leta smo putovali i on može da bude iskorišćen za potrebe kojima treba da budu namenjene kovid propusnice, odnosno za kontrolu ulaska u određene prostore. Pravljenjem nekih novih dokumenata samo se izlažemo nepotrebnim troškovima i ulazimo u novu birokratsku proceduru. Dovoljno bi bilo unaprediti digitalne sertifikate i potvrde o imunizaciji, navodi Ratković.

Kao i mnogi zdravstveni radnici, sagovornica Danasa takođe veruje da je pred Srbijom period „ozbiljne epidemiološke situacije“, kada „mera kakve su kovid propusnice nije dovoljna“.

– Biće potrebno da se razmišlja o drugačijim ograničenjima i organizaciji poslovanja, nastave i uopšte svih nivoa funkcionisanja zemlje. Kovid propusnice jesu pitanje normalizacije života, ali mi svakako moramo mnogo više pažnje da posvetimo preventivi (posebno imunizaciji) jer samo tako možemo da zaustavimo epidemiju, navodi Ratković.

Iskustva drugih zemalja koje su uvele kovid propusnice govore da je ova mera uticala i na povećanje broja vakcinisanih. Kako je Danas već pisao, u procenat zainteresovanih za vakcinu u pojedinim delovima Italije porastao je za 200 odsto tokom prvih dana primene „zelenih pasoša“. U Sloveniji, koja je kovid propusnice uvela prošle nedelje, primetan je takođe veliki porast broja zainteresovanih za vakcinu. Kako su preneli mediji u nedelji kada su uvedene kovid propusnice udvostručen je broj prijavljenih za vakcinisanje u odnosu na prethodni period.

U Sloveniji kovid propusnice su potrebne skoro za sve oblasti života, uključujući i točenje goriva. U većini drugih zemalja one se traže za ulazak u ugostiteljske objekte, ustanove kulture, koncerte, sportske događaje i slična veća okupljanja.

A za šta će sve kovid propusnice biti potrebne u Srbiji, ne zna se. Premijerka Brnabić kao i državni sekretar Đerlek naveli su samo restorane, barove, kafiće, ali nisu pominjali sportske događaje niti druga veća okupljanja, koja nose poseban rizik od zaražavanja, pogotovu u prilikama kada se ne održava rastojanje i ne nosi maska.

Aleksandar Pivić, direktor fudbalske Superlige Srbije, kaže za Danas da on lično smatra da je potrebno uvesti kovid propusnice i za ulazak na stadione.

– Iako se utakmice igraju na otvorenom, iako postoji ograničenje broja gledalaca koje se poštuje, činjenica je da ne postoji fizička distance među gledaocima. Kovid propusnice bi svakako smanjile posetu na stadionima koje je ionako mala. Međutim, u ovim trenucima, kada je broj zaraženih takav kakav jeste, verujem da ih je potrebno uvesti, navodi Pivić.

Dok se čeka da kovid propusnice zažive u Srbiji, pojedini zdravstveni radnici veruju da se sa njima i zakasnilo. Kako je rekao virusolog Milanko Šekler, već je kasno da se od uvođenja kovid propusnica dobije pravi efekat, jer je trebalo da one dovedu do toga da nema ovolikog broja novozaraženih dnevno. Međutim, Mirsad Đerlek veruje da nije kasno.

– Imamo sigurno još mnogo godina borbe s koronavirusom, jer time što nismo postigli dovoljan broj vakcinisanih, produžili smo postojanje i opstanak virusa na našem terenu i ta borba će još trajati, rekao je Đerlek.

Pivić: Motivacija i za navijače

Upitan da li bi deo navijača uvođenjem kovid propusnica možda bio motivisan da primi vakcinu, Aleksandar Pivić kaže da je to verovatno s obzirom da utakmice uglavnom posećuju mlađi ljudi među kojima je i najmanji procenat vakcinisanih.

Kragujevac „po aršinu“ Republike

Na području Kragujevca i dalje važe mere republičkog Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19. „Na nivou grada nije proglašena vanredna situacija tako da su još uvek dozvoljena okupljanja do 500 ljudi, kaže za Danas doktor Predrag Delić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Z. S. M.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Novi kovid dokumenti – birokratsko zamajavanje ili način da se poveća broj vakcinisanih?”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.