Karikature Petričića i Koraksa uklonjene iz biblioteke u Lazarevcu 1Foto: Novi optimizam

Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz prostorije biblioteke „Dimitrije Tucović“, saopštili su iz udruženja „Novi optimizam“ koje je zajedno sa lazarevačkom bibliotekom organizator izložbe.

Predrag Koraksić Koraks kaže za Danas da uopšte nije iznenađen uklanjanjem izložbe karikatura.

– To je bilo logično i ništa što niste mogli da očekujete. Posetioci tribine su to veče držali u rukama Danas, na čijoj naslovnoj strani se nalazila moja karikatura. Ta fotografija je obišla čitavu Srbiju i to je njima očigledno zasmetalo – ističe Koraks.

Dušan Petričić kaže za Danas da je zabrana izložbe očekivana, jer živimo u zemlji u kojoj buja fašizam.

– To pokazuje da sve tribine koje smo organizovali i koje ćemo organizovati protiv ove pošasti, imaju smisla. Ni Koraks ni ja nećemo stati, obići ćemo celu Srbiju – poručuje Petričić.

Izložba „Karikature od naših života“, otvorena je u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, volšebno je zatvorena za manje od 24 časa. Naime, tribina i otvaranje izložbe upriličeni su u petak uveče, a prostorije biblioteke već u subotu ujutru bile su prazne, bez ikakvog traga o karikaturama.

Lazarevčani kažu da je to najkraća izložba u istoriji njihove biblioteke, ali takođe ne znaju ko je naredio njeno uklanjanje. Odgovor od nadležnih – opštinskih čelnika i direktorke biblioteke nismo dobili, jer je juče bio neradan dan zbog državnog praznika.

U udruženju „Novi optimizam“ ocenjuju kao skandaloznu odluku, kako navode, lokalnih vlasti, da zabrani izložbu poznatih karikaturista.

– Funkcionerima vladajuće stranke očigledno je zasmetalo to što se veliki broj Lazarevčana već u petak okupio u biblioteci, kako bi prisustvovali prvom danu izložbe i tribini „Koja je tvoja crvena linija?“, na kojoj su, osim dvojice naših najpoznatijih karikaturista, govorili i pisac Filip David i reditelj Goran Marković. Nažalost, izložba nije dočekala ni prvi sledeći radni dan – navode u Novom optimizmu. Dodaju da se na ovaj način pokazalo da je tačno sve ono na šta su učesnici tribine i ukazivali – sve veća fašizacija društva, zloupotreba vlasti i potiranje elementarnih ljudskih prava.

Interesantno je i to da je u danu kada je izložba otvorena na naslovnoj strani Danasa objavljena Koraksova karikatura sa Hitlerom i Gebelsom, koji u naručju drže funkcionere SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića. U njoj se prepoznao predsednik Aleksandar Vučić, iako njega nigde nije bilo, te su se čelnici stranke, Ministarstvo kulture i režimski tabloidi utrkivali u odbrani Vučića od Danasa.

Podsetimo, u petak, 9. novembra, karikatura Predraga Koraksića Koraksa izazvala je reakcije kako predsednika države Aleksandra Vučića, tako i Ministarstva kulture i informisanja koje je osudilo naslovnicu lista Danas kao neprimerenu, dok je Udruženje novinara Srbije podsetilo Ministarstvo i političare da je karikatura satirični novinski žanr, a novinska udruženja NUNS i NDNV pozvali ministra Vukosavljevića da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari