Novi Pazar 10 godina čeka komunalnu miliciju: Kandidati odabrani, ali nikako da budu upućeni na obuku 1Foto: N. Kočović

Novi Pazar je jedan od retkih gradova u Srbiji sa više od 100.000 stanovnika u kojima nije formirana komunalna milicija, iako je prvi pokušaj bio još pre 10 godina, a poslednji, još uvek aktivan,pre skoro godinu dana.

Poslednji konkurs završen je u maju prošle godine, odabrano je 15 od 34 prijavljena kandidata, koji mesecima čekaju poziv da budu upućeni na obuku koja se obavlja u nekom od centara Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Ne znam šta se dešava, niti imam informacije da li će i kada biti obuka. U lokalnoj samoupravi su mi nekoliko puta rekli da je procedura duga i da moraju da dobiju razne dozvole i odobrenja od ministarstava. Čekam od leta prošle godine, sve se nadam da će stići poziv, a gubim vreme, mogao sam da nađem neki posaо”, kaže jedan od odabranih kandidata za Danas.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Džemil Divanefendić objašnjava da je lokalna samouprava poštovala sve procedure, da je tražila, a onda i sukcesivno dobijala, saglasnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

“Prošle nedelje smo poslali i zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova za određivanje tačnog termina za obuku. Iz kabineta ministra Aleksandra Vulina smo dobili pozitivne signale i očekujemo da će kandidati u što skorijem roku otići na obuku u jedan od trening centara policije za obuku, u Sremskoj Kamenici ili Kuli”, istakao je Divanefendić.

Obuka, o trošku lokalne samouprave, traje oko dva i po meseca i sastoji se od po 200 teorijskih i praktičnih radnih sati.

Oni koji je završe, a potom i dobiju sertifikat za obavljanje poslova komunalnog milicajca imaće pravo da učestvuju na javnom konkursu Grada Novog Pazara za popunjavanje tih radnih mesta.

Sistematizacijom je i predviđeno da komunalna milicija Novog Pazara broji 15 članova, koliko bi trebalo i da ih bude upućeno na obuku.

Komunalna milicija će imati zadatak da sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Prvi pokušaj da Novi Pazar dobije komunalnu miliciju bio je početkom 2012. godine i tada, kao i sada, sproveden je konkurs, odabrano 20 kandidata, ali oni nisu upućeni na obuku jer se, kako su objašnjavali u lokalnoj samoupravi, ona organizovala za minimum 60 osoba.

Sledeći konkurs raspisan je 2013. godine, ali je i on poništen nakon nekoliko meseci jer odabrani kandidati nisu upućeni na obuku pa je, kako su govorili u Gradskoj upravi, on izgubio smisao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari