Novi Pazar: Do jeseni nova toplana i toplovod 1Montiranje novog toplovoda, foto: S. Župljanin

Korisnici centralnog grejanja u Novom Pazaru, od nove sezone, grejaće se na biomasu.

U toku je izgradnja nove toplane i toplovoda. U gradskoj upravi i izvođači radova tvrdi  da sve ide utvrđenom dinamikom i da će nova grejna sezona početi na vreme.

-Intezivno se radi, uporedo, na izgradnji toplane na biomasu i mašinskoj montaži toplovoda. Sve će biti završeno do oktobra i tada će prestati da radi stara toplana u centru grada, jedan od najozbiljnijih zagađivača vazduha – rekao je novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac nakon obilaska trase novog toplovoda, koja prolazi kroz uži centar grada.

Biševac je podsetio da je „reč o kompleksnom projektu, jer je vrednost toplane preko sedam miliona evra, a toplovoda oko 1,6 miliona evra“.

Nova toplana se gradi u krugu bivšeg Tekstilnog kombinata „Raška“, na mestu gde je nekada bila toplana tog nekadašnjeg tekstilnog giganta.

Planirano je da nova toplana ima tri kotla, jedan na biomasu i dva na gas i imaće mogućnost da se instalira i četvrti kotao. Njenom izgradnjom kapaciteti će biti duplirani.

-Osim, mogućnosti da se na sistem priključi više korisnika, korist će imati i investitori višespratnica, čija izgradnja je u ekspanziji, jer će priključenje na centralni toplovod biti znatno jeftinije od dosadašnjeg – objašnjava Faruk Suljović, šef odseka za planiranje i realizaciju u gradskom odeljenju za Lokalni ekonomski razvoj (LER).

Stari toplovod biće povezan sa novim u dužini od preko 1.600 metara i biće obavljena rekonstrukcija svih podstanica.

Gradska toplana, do sada, je grejala više od 100 hiljada kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, odnosno više od 1.200 stanova i više od 300 poslovnih prostorija.

Sredstva za ovaj projekat obezbeđena su iz kredita nemačke KfW banke. Rok za otplatu kredita je 15 godina bez kamate i 20% od vrednosti vraća Vlada Srbije, a ostalo lokalna samouprava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari