Novi Pazar: Na sednici Skupštine dodeljeni mandati direktorima javnih preduzeća, pokrenut postupak davanja apoteka pod zakup 1Foto: N. Kočović

Skupština Novog Pazara imenovala je Dženana Palamara za vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra, dok je dosadašnjim v.d. direktorima “Gradske toplane” i “Vodovoda i kanalizacije” Nemanji Mančiću i Gradimiru Nedeljkoviću dodelila nove mandate.

Palamar, diplomirani poslovni menadžer, će na toj poziciji naslediti novimenovanog ministra turizma i omladine Huseina Memića.

U biografiji dostavljenoj lokalnom parlamentu naveo je da je rođen u Novom Pazaru 1980. godine, gde je završio osnovnu školu. Srednju školu i Internacionalni univerzitet završio je u Sarajevu.

Sa jednim prekidom, u Kulturnom centru je angažovan od 2004. godine, a od 2020. je organizator svih programa te javne ustanove.

Mančić je na čelu “Gradske toplane” od novembra prošle godine, a mandat su mu obeležili izlivanje mazuta u reku Rašku i završetak ranije započetog projekta izgradnje toplane na biomasu.

Nedeljković je vršilac dužnosti direktora “Vodovoda i kanalizacije” od jeseni 2020. godine, a i pre desetak godina je bio na čelu tog javnog preduzeća.

Odbornici SDA Sandžaka pozdravili su odluku o imenovanju Palamara, ali su kritikovali odluke o tome da se Mančiću i Nedeljkoviću dodele novi mandati navodeći da se njime direktno krši Zakon o javnim preduzećima.

“Zakon kaže da jedno lice ne može dvaput da se imenuje za vršioca dužnosti, što je ovde slučaj. Zašto niste raspisali konkurse za izbor direktora, nego imenujete vršioce dužnosti”, rekao je Ahmedin Škrijelj.

Iz te stranke su istakli i da u skupštinskom materijalu nema biografija Nedeljkovića i Mančića, da postoje sumnje da oni ne ispunjavaju zakonske uslove za imenovanje na te pozicije, navodeći i da je Mančić “trebalo da podnese ostavku zbog izlivanja mazuta u reku Rašku”.

Lokalni parlament Novog Pazara prihvatio je predlog Gradskog veća da se pokrene postupak davanja u zakup prostorija Apotekarske ustanove koja je u teškoj finansijskoj situaciji.

Odlukom je predviđeno da se pokrene javni poziv kojim će biti izabrana privatna firma koja će zakupiti prostorije, uz obavezu da zaposli “određen broj radnika” Apotekarske ustanove, preuzme njene obaveze i potraživanja.

Odbornici opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja optužili su lokalnu vlast da je odgovorna za propast Apotekarske ustanove, navodeći da postoji sumnja da će zaposleni u toj ustanovi ostati bez posla.

Član Gradskog veća Fevzija Murić rekao je da Apotekarska ustanova posluje s gubitkom jer ne može da izdrži tržišnu trku i nelojalnu konkurenciju.

“Ova odluka je rezultat razgovora sa sindikatom i na osnovu primera drugih gradova. Neće biti otpuštanja, plate zaposleniih će biti na istom nivou kao sad, sve će to biti propisano javnim pozivom za davanje prostorija pod zakup. Jedino rešenje za Apotekarsku ustanovu je strateški partner ili likvidacija”, poručio je Murić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari