Skupština Novog Pazara “aminuje” davanje apoteka pod zakup 1foto (N.Kočović): Druga gradska apoteka

Skupština Novog Pazara razmatraće na sledećoj sednici davanje četiri apoteke Apotekarske ustanove pod zakup kompaniji “Dr. Max” na 15 godina, a po sprovedenom javnom postupku.

U rešenju dostavljenom odbornicima lokalnog parlamenta navodi se da se toj kompaniji u zakup daju dve apoteke, u Ulici 28. novembra, i po jedna u sklopu Doma zdravlja (Ulica generala Živkovića) i Dečijeg dispanzera (Ulica Stane Bačanin).

Apotekarski lanac “Dr. Max” obavezuje se da na ime kirije mesečno plaća 13.013 evra, a da zakupninu za prve tri godine isplati odjednom.

Zakupac će morati i da zasnuje radni odnos sa 22 zaposlena u Apotekarskoj ustanovi, pet magistara farmacije, 14 farmaceutskih tehničara i tri administrativna radnika i to pod istim uslovima pod kojim je zasnovao radni odnos sa svojim radnicima u drugim apotekama u Srbiji.

Za zakup četiri apoteke Apotekarske ustanove bila je zainteresovana i kompanija “Benu”, ali je njihova ponuda od 9.010 evra na ime mesečne kirije bila nepovoljnija.

Pred odbornicima lokalnog parlamenta naći će se i odluka o razrešenju sa dužnosti direktorke te ustanove Sanele Prenče koja je podnela ostavku zbog zasnivanja radnog odnosa kod drugog poslodavca.

Na njeno mesto predložen je pravnik Enes Bejtović. Međutim, još uvek nije jasno kako će Apotekarska ustanova nastaviti sa poslovanjem jer joj je, nakon davanja četiri apoteke pod zakup i prelaskom radnika u “Dr. Max”, na raspolaganju ostala samo jedna apoteka i jedna radnica.

Radnice Apotekarske ustanove potpisale su krajem septembra prošle godine opomenu pred utuženje zbog kašnjenja u isplati sedam plata, ali je većina njih od toga odustala nakon što im je deo zarada isplaćen.

One su optužile rukovodstvo te ustanove za lošu organizaciju rada zbog čega su im apoteke poluprazne, a prome slab. Tvrdile su da se “organizovano radi da se ta ustanova upropasti”.

Direktorka Sanela Prenča demantovala je njihove navode, tvrdeći da apoteke trenutno zarađuju tek trećinu novca neophodnog za isplatu zarada.

Apotekarska ustanova Novi Pazar, kao samostalna ustanova, formirana je u februaru pretprošle godine izdvajanjem iz Doma zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari