Novi Pazar: Opšti izbori Islamske zajednice Srbije počinju 10. februara 1Foto: IZ Srbije

Sveopšti sabor Islamske zajednice (IZ) Srbije sinoć je jednoglasno doneo odluku o raspisivanju opštih izbora.

Usvojen je pravilnik o sprovođenju tog procesa i izabrana je centralna izborna komisija. Izbori počinju 10. februara ove godine i trajaće do 23. marta kada počinje muslimanski mesec posta, Ramazan.

Svake sedmice biće organizovani izbori po organizacionim nivoima i na kraju će se birati vrhovni poglavar, reisu-l-ulema IZ Srbije.

Za predsednika centralne izborne koizabran je bivši sandžački muftija Hasib Suljović.

– Raspisivanje opštih izbora jedini je način da se reše nagomilani problemi i uvede hijerarhijski red u našoj IZ – rekao je reisu-l-ulema IZ Srbije Sead Nasufović i dodao je da je sveopštem saboru prisustvovala oko 300 uposlenika IZ iz svih gradova i da na zasedanje nisu došli predstavnici Beogradskog/Srbijanskog muftijstva braća Muhamed i Mustafa Jusufspahić.

Jusufspahići su na ovom skupu označeni kao remetilački faktor odnosa u IZ Srbije, jer su svojim delovanjem „obesmislili normativne akte i blokirali rad IZ“.

IZ Srbije je, skoro godinu dana opterećena problemima. Počelo je od novog mandata vrhovnog pohlavara Nasufovića, koji je na tu funkciju izabran u decembru 2021. godine.

Njega su na novi mandat izabrali delegati Beogradskog i Preševskog muftijstva, a protiv su bili predstavnici Sandžačkog, koje je odmah saopštilo da Nasufovića ne priznaje za vrhovnog poglavara.

Nedavno se pojavila informacija da je Nasufović podneo ostavku, ali i da je sa mesta sandžačkog muftije smenio Senada Halitovića.

Danasov izvor tvrdi da sve to ne važi, “jer reis nema kome da podnese ostavku, zato što se Sabor nije sastao četiri godine, niti je mogao da smeni Halitovića”.

Veće muftija i Savet reisu-l-uleme nisu prihvatili ostavku i od vrhovnog poglavara zatražili da sazove sveopšti sabor, na kojem će biti doneta odluka o raspisivanju izbora na svim nivoima.

Tim povodom oglasio se i predsednik Vrhovnog sabora IZ Srbije Muhamed Jusufspahić.

Ocenio je da je odluka o sazivanju sveopšteg sabora, “neustavna i nelegitimna”.

Jusufspahić tvrdi da je sveopšti sabor sazvalo neovlašćeno lice, jer je reisu-l-ulema Nasufović ranije podneo ostavku i da je Senada Halitovića, funkcije muftije razrešio “sada već bivši reis”.

Osim uspostavljanja reda u IZ Srbije, novim izborima stvoriće se uslovi za platformu o pregovorima za stvaranje jedinstvene IZ.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari