Novi Pazar: Povećava se broj preminulih od korone 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Korona virus, u novopazarskom Regionalnom kovid centru, svakog dana odnosi po nekoliko žrtava.Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je juče, u toj zdravstvenoj ustanovi, preminulo još šest zaraženih – pet iz ovog grada i jedan iz Raške.

Prema zvaničnim podacima, koje svakodnevno saopštava lokalni štab za vanredne situacije,  za pola ovog meseca, od posledica zaražavanja koronom umrlo je 48 osoba. Najviše ih je iz Novog Pazara -30, 10 je iz Tutina, 6 iz Raške i 2 iz Sjenice. Ovakva situacija preti da , znatno, premaši broj preminulih u aprilu ove godine, kada su umrle 53 osobe. Od početka godine do polovine septembra, umrle su 244 osobe iz Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice.

Iako se, u poslednja dva dana, beleži blagi porast otpuštenih u odnosu na novohospitalizovane, situacija u ovom gradu je i dalje se komplikuje. Među primljenima na bolničko lečenje, uvek je najviše iz ovog grada. Tako je bilo i prethodnog dana.
Od 15  primljenih, iz ovog grada je 12, iz Raške 2 i 1 iz Tutina, a na kućno lečenje je otpušteno 18 pacijenata.

Povećn je i broj najteže obolelih, pa je na respiratore priključeno 12 i 8 je na terapiji kiseonikom.Na kovid odeljenjima nalayi se 177 obolelih.

Zabrinjavajuću situaciju potvrđuje i broj pregleda u kovid ambulantama, u kojima broj prvih pregleda ne silazi ispod 50 odsto od ukupnog broja pregledanih. Juče su se lekaru javila 382 osobe, 191 bili su pacijentii sa simptomima zaražavanja ovim virusom.

Epidemiolog dr Safet Ganić danas je rekao da se, u baredbih mese dana, očekuje stabilizacija nepovoljne epidemiološke situacije. Smatra da, u gradu, trenutno ima „minimum hiljadu zaraženih“ i naglasio da je, od početka septembra, PCR metodom registrovano 665 obolelih.

-U ovom talasu, imamo obolelih svih uzrasta. Uglavnom, obolevaju oni koji do sada nisu bolovali i nevakcinisani. Zabrinjava nas povećan broj zaražene dece,

 jer je do sada evidentirano više od 200 obolele dece školskog uzrasta – istakao je dr Ganić.

Novopazarski zdravstveni radnici stalno upoziravaju na pogoršanje epidemiološke situacije i apeluju na građane da se pridržavaju svih protivepidemijskih mera i obavezno vakcinišu, jer je to presudno u borbi protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari