Novi Pazar: Struja za javnu rasvetu skuplja za 1,3 miliona evra 1Foto: N. Kočović

Grad Novi Pazar ugovorio je sa Elektroprivredom Srbije (EPS) snabdevanje strujom za javnu rasvetu što će morati da plati oko 242 miliona dinara, preko dva miliona evra, što je trostruko skuplje nego prošle i ranijih godina.

Do tolikog uvećanja cene, objašnjavaju u lokalnoj samoupravi, nije došlo zbog nabavke većih količina električne energije, već rasta cene kilovat sata struje i kalkulisanja budućeg kretanja cene na tržištu.

Na tender za nabavku oko 8,1 milion kilovat sati struje namenjene javnoj rasveti, za šta je lokalna samouprava procenila da će joj trebati 95 miliona dinara, javilo se samo EPS Snabdevanje i to ponudom od 241,9 miliona dinara, što je za 150 odsto više od procenjene vrednosti javne nabavke.

Tako će Novi Pazar kilovat sat struje plaćati 29,6 dinara što je znatno više od trenutno najskuplje tarife za građane i skoro tri puta skuplje nego prošle godine kada je kilovat sat električne energije plaćan 10,4 dinara.

U 2021. godini lokalna samouprava je sa EPS Snabdevanjem sklopila ugovor vredan 82,4 miliona dinara za kupovinu 7,9 miliona kilovat sati struje.

I pored znatno veće cene i višestruko premašene procenjene vrednosti javne nabavke, Gradska uprava je ipak odlučila da toj kompaniji dodeli ugovor, a na pitanje koliko će to što će, u odnosu na ranije godine, morati da izdvoje gotovo milion i po evra više uticati na budžet, nisu odgovorili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari