Izborna skupština FK Novi Pazar od 26. decembra prošle godine, po mišljenju gotovo svih učesnika, označava veliko spremanje i novi početak ,,plavih“ koji bi trebalo da dovede do najboljeg ikada odrađenog prelaznog roka. To što ovaj mini prelazni rok dolazi onda kad mu vreme nije taze čelnike kluba tek bi moglo da zabrine. Najbolji fudbaleri na polovini sezone uglavnom su pod ugovorima sa drugim klubovima. To znači da ništa neće ići glatko. Novom Pazaru ne treba jedan, dva, pet kvalitetnih igrača, kako stvari stoje treba mu trener i skoro kompletno novi tim.


Na čelu ekipe koja najavljuje krupne promene na svim frontovima je novi predsednik Kemal Mehmedović, inače prvi čovek građevinske firme ,,MK grupa 2014“. On je u optimističnom tonu odmah nakon promovisanja rekao da „ova postava novog Upravnog odbora ima znanja i umeća da ono što je obećala 99 odsto i ispuni“. Njegovi najbliži saradnici biće petorka potpredsednika u sastavu: Šerif Vatić, Nazif Škrijelj, Ćerim Šemsović, Salko Redžović i Almir Brunčević. Novina, nastala promenom dela statuta kluba, je da će Upravni odbor činiti 41 član (zajedno sa potpredsednicima), mahom se radi o uglednim novopazarskim privrednicima. Zanimljivo je da dosadašnji predsednik Nedžad Dragolovčanin ostaje i dalje u klubu. ,,Zbog brojnih poslovnih obaveza u inostranstvu nisam u mogućnosti da obavljam predsedničku funkciju, ali i dalje ću biti uz klub kao jedan od vodećih sponzora“, rekao je Dragolovčanin. Ime koje je privuklo najviše pažnje svakako je novi sportski direktor Denis Kadirić. O njemu se ni posle preuzimanja dužnosti ne zna mnogo osim da je poreklom iz ovih krajeva i da je dugo poslovao u Sloveniji. U gužvi po završetku Izborne skupštine brzo mu se izgubio trag, tako da je zabeležena samo njegova kratka izjava data prilikom predstavljanja. „Imam viziju funkcionisanja kluba i drago mi je da je ona prihvaćena. Da bismo lakše poslovali sve ćemo učiniti kako bi se plasirali u plej-of i ,,Evropu“, poručio je. Novi je i generalni sekretar kluba 28-godišnji diplomirani ekonomista Senad Hadžifejzović, sin nekadašnjeg fudbalera Novog Pazara Ismeta Hadžifejzovića.

Ipak, najviše pažnje i ovoga puta privuklo je obraćanje potpredsednika Vlade Srbije i počasnog predsednika FK Novi Pazar Rasima Ljajića koje je obuhvatilo preciznu i pre svega kritičku analizu dosadašnjeg rada i rezultata, ali i najavu skorijih dešavanja. I on je naglasio da je sa danom promena na ključnim klupskim položajima krenuo i novi početak kluba. Da ste ne znam kakav klupski opozicionar teško bi bilo ne složiti se sa onim što je izrekao Ljajić tom prilikom. Jedine dve zamerke, i to male, mogle bi da stignu od retkih gledalaca koji su ispratili dva poslednja duela na Gradskom stadionu sa Jagodinom i Vojvodinom, ali i onih za koje fudbal nikada neće biti sport broj jedan. Naime, Ljajić je rekao da je Novi Pazar najgora ekipa u ligi. Loša jeste bila, ali pitanje je da li i najgora. Jagodina jeste pobeđena na jedvite jade, ali nju ne može pobediti svako kao domaćin, jer to nije pošlo za rukom ove sezone ni Javoru, ni Radničkom iz Niša, ni Radu, ni Spartaku, a Metalac i OFK Beograd su još i poraženi pred svojom publikom od ,,ćurana“. Ili, primer Vojvodine, koja je samo nekoliko dana ranije prosto demolirala Partizan u Beogradu, a protiv Novog Pazara srećno je došla do boda. Druga zamerka baš i nema mnogo zajedničkog sa ovom temom, ali je više nego interesantna. Svoju veliku ljubav prema fudbalu Ljajić je demonstrirao sledećom rečenicom: ,,Za mene je samo fudbal sport, sve ostalo su sekcije“. Onima koji nisu toliko naklonjeni fudbalu ova izjava se baš nije dopala. Sve ostalo što se je izgovorio je pokazatelj njegovog dobrog poznavanja stanja stvari u klubu, ali i čaršijskih priča. Posebno je važno što je baš on izgovorio rečenicu koja ne silazi sa usana brojnih novopazarskih ljubitelja fudbala: ,,Sjajan rezultat iz prošlog prvenstva bio je više splet srećnih okolnosti, nego plod dobre organizacije kluba“, kritički je Ljajić okarakterisao peto mesto ekipe u sezoni 2014/15.

Počasni predsednik Novog Pazara naglasio je da se klub susretao sa tri vrste problema, podelivši ih na fudbalske, finansijske i organizacione. „Novi Pazar je šampion u uništavanju sopstvenih talenata. Samo što nadarena deca stasaju za prvi tim dogodi se neki prekid. Ne znam gde su glavni razlozi što je to tako, da li se oni kriju u stručnom radu, pubertetskim promenama kod dece ili u roditeljima koji u talentima ne vide ništa drugo do džak para. Nama je stručni kadar veliki problem. Da nije ne bi Novi Pazar bio jedan od retkih gradova koji nema uspešnog trenera ili sportskog radnika koji radi van Pazara. Nemamo ni sudiju u nekom od viših rangova. Improvizujemo, a ovo nikako nije vreme za improvizacije“, primetio je Ljajić.

Dodajući da je posledica svega da gotovo uvek u najboljem timu Novi Pazar ima 17,18 igrača sa strane, Ljajić je priznao da to mnogo košta, ali da grad nema kvalitet u sopstvenom kadru. „Sve to nas je dovelo u situaciju da uzimamo i one igrače koji nemaju gde, još je gore što takve plaćamo više nego iko drugi. Najbolji fudbaleri ne dolaze u Novi Pazar ne zato što ne vole da dođu, nego što se logično odlučuju za beogradske i klubove nadomak Beograda, jer su na taj način blizu domašaja menadžera. Iz tih razloga mi smo angažovali na stotine loših igrača i još ih pretplatili. Tako više ne ide. Ne mogu svi da vrede isto. Zato ćemo od sada plaćati isključivo po učinku. Kod nas kad kasne dve plate igrači štrajkuju, u većini drugih klubova i ne primaju plate, pa štrajka nema. Uspeh će biti da ostanemo u ligi, a onda da u sledećem prvenstvu ,,napadnemo Evropu“. To je realno. Znamo mi da ne možemo da budemo šampioni, ali četvrti ili peti, to možemo. Najveća istina je da na kraju ove polusezone imamo premnogo bodova u odnosu na vrlo slab kvalitet ekipe“, dao je vernu sliku dosadašnjeg Novog Pazara i predstavio eventualnu novu.

Govoreći o finansijskim problemima Rasim Ljajić je naglasi da klub više ne može da izdržava samo Grad Novi Pazar. „Vidite da su između ostalih i Čačak i Kragujevac smanjili ulaganja u sport, samim tim i u fudbal. Mi se za razliku od njih još uvek opiremo problemima, isključivo zbog ljubavi prema fudbalu, iako znamo da vrlo često prelazimo crtu racionalnosti. Nama još uvek zameraju da smo sa klubom preneli pažnju sa politike na sport. Ne mogu da kažem da u početku nije bilo tako, ali to danas sigurno nije slučaj. Fudbalski klub u ovo vreme nam je više teret nego korist. Ovo je skupa, teška i opasna igračka“, iskreno se ove teme dotakao Ljajić.

U sličnom tonu je govorio i o dosadašnjem organizacionom ustrojstvu kluba. „U svakom smislu ličili smo na osrednju zemljoradničku zadrugu. Ono što je bilo do nas mi smo uradili, ostalo je da stvorimo uslove za kamp u SC ,,Šutenovac“ i da izgradimo motel na mestu stare svlačionice na Gradskom stadionu, kako bismo smanjili ukupne troškove. I to će uskoro biti gotovo. U ovom trenutku naš najvažniji cilj su navijači i njihov povratak na tribine. Ne trebaju nam oni ,,navijači“ koji bi da vode klub, takvi to neće uspeti dok je ova ekipa na njegovom čelu“ , jasna je Ljajićeva poruka za kraj izlaganja na Izbornoj skupštini kluba.

Potraga za trenerom?

Prema nezvaničnim informacijama, Novopazarci ponovo traže novog trenera, a u „igri je“ opet Milorad Kosanović. Najuspešniji trener u superligaškoj istoriji Novog Pazara nije poricao da je kontakta bilo. ,,Moja situacija je vrlo komplikovana. Imam mnogo poslovnih obaveza u Novom Sadu i vrlo je teško obzirom na udaljenost između dva grada da te obaveze uskladim. Drugo, ja sam trener Borca i obavezan sam da prvo razgovaram sa tim klubom. Ukoliko se ispune određeni preduslovi ne vidim razlog da ne ostanem u Čačku“, rekao je Kosanović.

Ivančević ostaje?

Velika je verovatnoća da će Radmilo Ivančević i dalje ostati trener fudbalera Novog Pazara, tako govore najnovije informacije iz izvora bliskih klubu. Fudbaleri se okupljaju na Gradskom stadionu 11. januara, dok bi drugi deo priprema za nastavak sezone trebalo da se sprovede u Antaliji ili Kopru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari