Novi Sad: Grad u blokadi, odbijena ucena od 400.000 evra  1Foto: Beta/Dragan Gojić

–  Stručnjaci JKP „Informatika“ uspeli su da pokrenu novi sistem posle hakerskog napada u nedelju uveče, 1.marta, zbog čega su bili blokirani sistemi tog preduzeća kao i drugih javnih preduzeća i gradskih uprava. 

Građani su obavešteni da naplatna mesta JKP „Informatika“ ponovo rade i da je moguće plaćanje računa objedinjene naplate.  Počela je sa radom i Uprava za urbanizam, a u toku dana sa radom nastavlja i Gradska poreska uprava, a od sutra bi trebalo da proradi i informcioni sistem Predškolske ustanove „Radosno detinjstdvo“.

Najavljeno je da će do petka ponovo u funkciji biti i video-nadzor grada Novog Sada. U „Informtici“ navode da nisu tačne tvrdnje pojedinih medija da su ugroženi lični podaci građana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni bilo meta napada, a i nalaze se na drugim platformama.

U otklanjanje blokade gradskog informacionog isstema uključene su i mnoge IT kompanije iz zemlje i inostranstva kao i stručna lica iz MUP koji se bave visokotehnološkim kriminalom kako bi otključali zaključane podatke.

Hakerski napad dogodio se u nedelju, 1. marta uveče, kada je došlo do blokade informacionog sistema JKP „Informatika“ kao i do blokade baza podataka u pojedinim javnim preduzećima i gradskim upravama.

Hakeri su, kako je za RTS naveo gradonačelnik Miloš Vučević, zatražili da grad plati 50 bitkoina, odnosno 400.000 evra. U međuvremenu, ucena je smanjena na 20 bitkoina, a kako je ucena odbijena, grad je ostao bez brojnih baza podataka i ne može da ih povrati jer je i bekap zaražen kriptovanjem.

Zbog napada snažnim virusom deo zaposlenih u gradskoj upravi, kako saznaje 021, nije dobio plate.  

„Podići ćemo novi sistem, nećemo plaćati otkupninu, ne znam ni kako bi to platili, kako bi to pravdali u budžetu. Nije realno da to platimo i niko Novi Sad ne može da ucenjuje“, rekao je gradonačelnik Vučević za RTS.

On je pojasnio da je do upada u sistem došlo preko e-maila, dodajući da nije toliko stručan da objasni kako se to tačno dogodilo. Zanimljivi su tim povodom komentari građana na društvenim mrežama.

Jedni ukazuju da „tako to bude kada vitalnu informatičku infrastrukturu gradi najniži ponuđač na tenderu“, aludirajući na nestručnost nadležnih, drugi tvrde da je instaliran „informatički krš“ iz 90-tih u kojem se čuvaju najbitniji podaci građana, dok treći u svemu vide zaveru vlasti u strahu od gubitka izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari