Novi Sad: Kompozitor Stevan Divjaković predložen za dobitnika Februarske nagrade 1foto: screenshot/YouTube.com

Kompozitor Stevan Divjaković predložen je za dobitnika Februarske nagrade za 2021. godinu, saopšteno je iz Skupštine grada Novog Sada.

Ta odluka donesena je na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja, a predlog će biti upućen gradskom parlamentu, koji će o tome odlučivati na svečanoj sednici.

Divjakovića je za to gradsko priznanje predložilo udruženje kompozitora Vojvodine uz podršku Srpskog narodnog pozorišta , Muzičke omladine Novog Sada, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Fondacije „Novi sad – Evropska prestonica kulture“.

U obrazloženju inicijative navodi se da je Divjaković tokom čitavog života „predano radio ne samo i polju muzičkog stvaralaštva, nego i u polju organizacije muzičkog života“, i dodaje da je njegova delatnost „mnogostrana i bogata“.

Takođe se navodi da je pored unapređenja kvaliteta manifestacija i položaja institucija za negovanje muzičke umetnosti, Divjaković uspešan kompozitor čija se dela „izvode u gotovo svim zemljama Evrope, u prestižnim koncertnim dvoranama“.

Stevan Divjaković rođen je 1953. godine u Novom Sadu, diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u rodnom gradu u klasi profesora Rudolfa Bručija.

Od 1980. do 1995. godine bio je profesor i direktor Muzičke škole „Isidor Bajić“, a od 1995. do 2000. obavljao je funkciju upravnika Srpskog narodnog pozorišta.

Do 2018. bio je angažovan kao profesor, a potom i direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

Pored nagrade, golubice, Komisija je predložila da novčani deo nagrade bude iznos od 130 hiljada dinara.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za „najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva njegovih građana“, a povodom Dana Grada, 1 . februara, kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, istaknuto je u saopštenju iz novosadske Skupštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari