Novi Sad: Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fažizmom 1Foto: Grad Novi Sad

Polaganjem venaca na Spomen groblju u Novom Sadu, u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata 1941-1954. godine, obeležen je Dan pobede nad fašizmom. Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije, predstavnicima gradskog odbora SUBNOR-a i organizacije Rezervnih vojnih starešina grada Novog Sada.

„Ponosni smo na to što su naši slavni preci uvek bili na strani pravde, istine i ljubavi. Narod kome pripadamo je uvek birao ispravnu stranu i za to je plaćao veoma skupu cenu. U skladu sa tim, mi smo dužni da razumemo i poštujemo njihovu žrtvu, istovremeno čuvajući našu istoriju i tradiciju. Tadašnja Jugoslavija je zauzela veoma važno mesto u borbi protiv fašizma i nacizma, a srpski narod platio je strahovitu cenu“, rekao je gradonačelnik Vučević.

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da su postojale i savezničke armije, među kojima je i Crvena armija, i da se te činjenice ne treba stideti, u kontekstu ukrajinske krize, s obzirom da je sloboda u Srbiju upravo stigla zahvaljujući pripadnicima Crvene armije.

„Zbog datih života za odbranu Jugoslavije, mi, potomci i pripadnici SUBNOR-a, obeležavamo ovaj značajan datum. Važno je očuvati mir i stabilnost, a trudićemo se da i dalje negujemo i poštujemo tradiciju, prenoseći mladim generacijama pouke kako se nikada više ne bi dogodilo takvo zlo, kao u Drugom svetskom ratu“, istakao je predsednik SUBNOR-a Milovan Vujić.

On je naglasio da je 9. maj važan datum, s obzirom da se tog dana podsećamo stradanja 50 miliona evropskih boraca, među kojima je 1.700.000 boraca bez kojih je ostala tadašnja Jugoslavija.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari