Novi Sad: Protest zbog hapšenja aktivista danas ispred prostorija SNS-a 1Foto: Arsenije Mandić/Danas

Protest zbog jučerašnjeg hapšenja aktivista Mladena Cvijetića, Brajana Brkovića i Srđana Đurića, održaće se danas, sa početkom u 17.30 časova, ispred prostorija Srpske napredne stranke, u ulici Ilije Ognjanovića 7.

U pozivu na protest, koji je uputila i organizacija OSA, čiji su članovi i uhapšeni aktivisti, navodi se da su njihovi aktivisti „uhapšeni zbog nenasilnog političkog performansa na javnoj sednici“, te da hapšenje svojih aktivista „vide kao političku odmazdu i zastrašivanje“.

Iz OSA-e ističu da stranka ispred čijih se prostorija organizuje današnji skup, „stoji iza sramnog hapšenja“, te da „mora da stane sa progonom i represijom kako u Novom Sadu, tako i širom zemlje“.

Na protest su pozvali i iz Ekološkog fronta Novi Sad, uz poruku „stop represiji nad aktivistima“. Oni pozivaju sve građane, aktiviste i političke stranke iz cele Srbije da dođu danas u Novi Sad i protestuju zbog hapšenja aktivista, koje vide kao „političku odmazdu i zastrašivanje“.

„Mladići su članovi organizacije koja sprovodi obuke za čuvare izborne volje 3. aprila, kao i kampanju za povećanje izborne izlaznosti mladih. Nećemo dozvoliti da se sa svima nama pojedinačno, korak po korak, obračunaju i ućutkaju“, stoji u pozivu iz Ekološkog fronta Novi Sad.

U pozivima obe organizacije istaknuto je da se danas „Srbija brani u Novom Sadu“.

Aktivisti su privedeni juče, nakon što su u ponedeljak prekinuli javnu sednicu komisije za planove, na kojoj je trebalo da se raspravlja o 15.000 potpisanih primedbi na Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine.

Tom prilikom aktivirali su dimne bombe i razvili transparent „GUP je glup“, a sednica je prekinuta.

Na teret im se stavlja krivično delo nasilničkog ponašanja, za koje preti kazna od nekoliko meseci do pet godina zatvora.

Kada su juče, kasno uveče, pušteni nakon višečasovnog saslušanja, oni su medijima izjavili da je u pitanju „politički proces za koji dokaza nema, ili su slabi“.

Povodom njihovog hapšenja, i juče je održan protest, na kojem se skupilo nekoliko desetina građana i aktivista ispred zgrade Osnovnog suda u Sutjeskoj ulici.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari