Novi Sad: Sutra nastavak sednice o GUP-u koja je bila prekinuta zbog incidenata 1Početak rasprave; foto: Arsenije Mandić/Danas

Javna sednica komisije za planove nastavlja se sutra, saopštila je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada.

Sednica će se nastaviti na novoj lokaciji, u plavoj sali na prvom spratu Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2. U pitanju je 172. javna sednica Komisije za planove na kojoj se razmatra nacrt Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada do 2030. godine i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja generalnog urbanističkog plana Novog Sada na životnu sredinu.

Do sada su te sednice održavane u amfiteatru SPENS-a, a promena mesta održavanja dolazi nakon prošlonedeljnog incidenta, kada je grupa aktivista prekinula raspravu, razvivši transparent „GUP je glup“.

Tom prilikom aktivirali su i dimne bombe. Sednica je, prema nezvaničnim informacijama trebala da se nastavi sutradan na istom mestu, ali se to nije dogodilo.

Aktivisti koji su učestvovali u incidentu su dan kasnije zadržani na višečasovnom saslušanju, a terete se za krivično delo nasilničkog ponašanja. Tada su izjavili da je „evidentno da je u pitanju politički proces“.

Javno preduzeće „Urbanizam“ u međuvremenu je oštro osudilo „vređanje svojih zaposlenih, koje ekološki aktivisti angažovani u različitim grupama građana i nevladinim organizacijama, beskompromisno i agresivno, bez osnova, već mesecima ponižavaju“.

I javne prezentacije Nacrta tog dokumenta tekle su burno, a situacija je često bila na ivici fizičkih obračuna.

Iz ekoloških i drugih udruženja tvrde da je nacrt skrojen po meri investitora, naročito kompanije Galens, dok takve tvrdnje iz gradske uprave demantuju, uz naglasak da je nacrt GUP-a izrađen u interesu građana.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari