Novi spomenik Dositeju u Beogradu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, list „Mali žurnal“ objavio je vest o izgradnji novog spomenika Dositeju Obradoviću.

„Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina doneo vest o raspisanom konkursu koji se odnosio na vajare i umetnike, a u cilju određivanja onog ko će napraviti novi spomenik našem prvom filozofu i „radniku na prosvećivanju našeg naroda“ – Dositeju Obradoviću.

„Naši umetnici, o kojima ni država, ni društvo, ni okolina ne vode mnogo računa, ovakvim jednim konkursom omogućeni su da ne izgube volju za svoj rad i da mogu, negujući svoj talenat, da potvrde da se i kod nas vodi računa o umetnosti i o njima samima“ – pisao je novinar Malog žurnala.

Novi spomenik Dositeju u Beogradu 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Za novi spomenik je bilo predviđeno da se nalazi negde u Beogradu, koji je i izdvojio prilično veliku sumu novca za stvaranje velike građevine koja bi pokazala ljudima kako još uvek nisu „izumrle simpatije prema našim zaslužnim ljudima“.

Ono što se od vajara i umetnika koji bi radili na ovom spomeniku tražilo, jeste to da prestave njegovu misao i ličnost, što je samo po sebi jako težak posao s obzirom da se radilo o građevini.

„Jedan takav spomenik koji u sebi ima simbola, koji nije prost preobražaj kamena, mora van svake sumnje ispuniti i ceo onaj umetnički zahtev bez kog umetničko delo ne sme da bude i ne može da bude“.

Na ovom konkursu je to tad učestvovao najveći broj srpskih vajara, pored jednog iz Hrvatske i jednog iz Bugarske.

Kako ovo „takmičenje“ još uvek tad nije bilo gotovo, ostalo je da stručni žiri u nekom od sledećih brojeva objavi ko će zvanično raditi na novom spomeniku Dositeju u Beogradu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari