Novinari na lokalu suočeni sa siledžijama i kriminalcima 1Foto: Peđa Popović

Mi novinari smo umazani, umrljani i pokušavamo sa normalnim sredstvima da utičemo na bolje sutra, a imamo posla sa siledžijama i kriminalcima.

Na lokalu imamo predsednike i gradonačelnike sa krivičnim prijavama. Mi živimo u suludom društvu, istakao je Željko Bodrožić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Kikindske na tribini “Izazovi lokalnih medija u Srbiji”.

Ova tribina održana je na štandu lista Danas u okviru sajma medija “Medija market” sa zaključkom da se lokalni mediji u Srbiji suočavaju sa nameštenim konkursima za sufinansiranje medija, političkim pritiscima i nedostatkom oglašavanja.

Učesnici Željko Bodrožić iz Kikindskih, Jovanka Nikolić iz Glasa Šumadije, Slobodan Krajnović iz Radio stanice 021 i Aleksandar Stankov iz Južnih vesti slažu se da je samoodrživost ključni problem medija na lokalu.

Da je stanje u medijskoj sferi Srbije septička jama smatra Bodrožić iz Kikindskih.

“Mi sad ovde iznosimo tužne sudbine, a potpuno zamišljamo da živimo u normalnom svetu. Živimo u septičkoj jami i mislimo da se to čisti, ali ne. Mi se pravimo da ovo nije potpuno jedna nenormalna vlast koja je napravila nenormalnu atmosferu u društvu, resetovala nas na devedesete”, objašnjava Bodrožić.

Kako navodi, ovo nije poziv na revoluciju ali situacija je nenormalna i normalna sredstva ne mogu pomoći.

Ističe da Kikindske više od tri godine nemaju nijedan oglas iz javnog sektora, kao i da su im stari klijenti su otkazali zbog straha.

Jovanka Nikolić iz Glasa Šumadije naglašava da je situacija u Kragujevcu drugačija jer je to jedina lokalna samouprava koja nijednom nije raspisala medijski konkurs za sufinansiranje.

“Ne postoje u Kragujevcu ni pritisci ni ucene, postoji samo gradonalčelnik koga apsolutno ne zanima odnos sa medijima. Radomira Nikolić i lokalnu samoupravu Kragujevac potpuno ne interesuju mediji. Ne postoji pritisak, ne znam ni za kakve pretnje. Nije bilo nikakve reakcije ni kada se pretilo Zoranu Radovanoviću. Kragujevac je devastiran, ali postoji to jedno melanholično raspoloženje, ljudi nam ipak veruju jer su naši novinari radili i ranije u medijima gde su svojim imenom i prezimenom dokazali svoju objektivnost”, smatra Nikolić.

Nakon što su izveštavali o Poreskoj inspekciji koja je u njihovoj redakciji pronašla neizmirene obaveze, Južne vesti naišle su na podršku javnosti.

Da je vladina struktura pokupovala većinu medija na lokalu slažu se svi sagovornici, kao i da ostalim medijima prete.

“Nas su pokušali da kontrolišu Poreskom upravom, jer svi ovde prisutni mediji bave profesionalno novinarstvom, a nekima to očigledno smeta”, ističe Aleksandar Stankov, novinar Južnih vesti.

Da postoji izuzetno čvrsta pesnica politike, dokaz su i sudski procesi koji su se protiv Radio stanice 021 vodili i koji se vode.

Sagovornik iz Kikindskih ističe da ne zna dal su donacije budućnost lokalnih medija ali da su trenutno slamka spasa. Smatra da je vlast demokratska, a društvo normalno to bi u ovo teško vreme za novinare bila velika pomoć.

“Vidi se iz prakse da je to što se radi na lokalu centralizovano, sve potiče iz izvršnog odbora SNS-a, mi smo objavili ime osobe koja je zadužena za gornji deo Banata i Bačke. Ta osoba dostavlja predstavnicima opštine koliko novca dati Alo, Informeru, svim tim nakaradnim novinama“, kaže Bodrožić.

Aleksandar Stankov ističe da su Južne vesti pokazale dobru praksu kako lokalne “priče” mogu da dospeju i do nacionalne publike.

“Povezivanje manjih portala je jedan vid opstanka, postoji naša asocijacija, postoji Lokal press. Tako da ima prostora, ali bitna je promena u društvu, promena u politici da bi mediji mogli da funkcionišu”, izjavio je Stankov.

Slobodan Krajnović iz 021 smatra da je samoodrživost ključni problem medija na lokalu.
„Lokalni mediji su na aparatu za veštačko disanje. U malim sredinama, u kojim je uništena privreda, oni ne mogu da prodaju svoj reklamni prostor. Zato su zavisni od projektnog sufinansiranja, što znači od odnosa sa lokalnim političarima. To im je jedina mogućnost da opstanu i samim tim tu prestaje svaka mogućnost bavljenja profesionalnim novinarstvom“, dodaje Krajnović.
On kaže da problem lokalnim medijima predstavljaju i sudski sporovi, odnosno neuravnotežena visina kazni koja im se izriče u medijskim sporovima.

Tribinu je moderirala novinarka lista Danas Aleksandra Popović.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/1992264237483821/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari