NUNS dodelio nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”(VIDEO) 1Foto: Siniša Obrenić

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je u Dorćol placu saopštilo i dodelilo nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”.

Novinarka televizije N1 Jelena Zorić jedna je od dobitnica nagrade. Ona je nagrađena za emisiju „Optužnica – Jovanjica“, koja je emitovana na N1.

“Ova nagrada je velika čast, posebno zato što nosi ime Dejana Anastasijevića, našeg kolege”, izjavila je Jelena Zorić.

Nagradu u kategoriji onlajn medija dobila je novinarka BIRN-a Natalija Jovanović za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je Sandra Petrušić za tekst „Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje“, objavljen u nedeljniku NIN.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS, kazao je da ovogodišnji nominovani prilozi oslikavaju “naše u velikoj meri dezorijentisano društvo i poprilično razvaljenu državu”.

“Poslednjih godina se borimo za slobode I prava koja smo već bili izborili nakon demokratskih promena 2000. godine”, rekao je on.

Međutim, kako je rekao, koleginice i kolege koji su nadahnutli slobodom i istinom uradili su velike stvari u protekloj godini.

“Oni su razlog da ne odustajemo u borbi za naše slobode i da verujemo da u ovoj zemlji i dalje može biti bolje”, rekao je on.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri čestitao je dobitnicima.

“Demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu”, rekao je on.

Kako je saopšteno iz udruženja, na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 47 istraživačkih medijskih priloga koji su objavljeni u 22 različita medija u periodu od 20. aprila 2020. do 20. marta 2021. godine.

NUNS dodeljuje nagradu za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu već 16 godina u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu.

Ceremonija dodele nagrada počela je u 12 časova u beogradskom Dorćol Placu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.