Plavi karavan Danasa prekjuče je u okviru akcije „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ bio u Pirotu. Kombi našeg lista na centralni gradski trg kod fontane stigao je ujutru oko pola osam, a već u 9 i 15 počela je prodaja novina i podela poklona. Za oko tri sata planuo je ceo tiraž od 1.

Plavi karavan Danasa prekjuče je u okviru akcije „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ bio u Pirotu. Kombi našeg lista na centralni gradski trg kod fontane stigao je ujutru oko pola osam, a već u 9 i 15 počela je prodaja novina i podela poklona. Za oko tri sata planuo je ceo tiraž od 1.500 primeraka lista, što je prema ocenama ekipe Danasa koja je bila u Pirotu jedinstven primer u Srbiji da se za tako kratko vreme proda ovako veliki broj novina i podele prigodni pokloni-knjige i „Jafini“ slatkiši.
Lep subotnji, a uz to i pijačni dan, na ulice grada izmamio je Piroćance koji su, čini se, s nestrpljenjem čekali da im Danas dođe u pohode. Mnogi Piroćanci vraćajući se sa zelene pijace svoje bicikle parkirali su za trenutak kraj našeg kombija i obližnje fontane, ostavljali prepune korpe i torbe voća i povrća i prilazili kombiju. Znali su da ih čeka prijatno iznenađenje. Primetili smo mnoge koji su se vraćali i po nekoliko puta tražeči željenu knjigu. Jedna gospođa je držeći nekoliko kesa u jednoj, i torbu punu namirnica u drugoj ruci, strpljivo čekajuči u redu za još koju knjigu, komentarisala: „Ovo nam je zaista divan dan“. Drugi, čak i oni koji u Danasu nikada nisu pročitali ni redak, hvalili su akciju. „’Ovo je pravi marketinški potez’, ’Svaka čas’, ’Čitaocima treba uvek ići na noge’, ’Danas nam je najpotrebniji’“, samo su neki od komentara koje je potpisnik ovih redova čuo među Piroćancima koji su otvorena srca dočekali Danas u svom gradu. Nije bio mali broj ni onih koji su svoj primerak lista kupovali, a da pri tom nisu želeli da uzmu kusur od 10 dinara, čime je još jednom razbijen već pomalo otrcani stereotip o navodnoj škrtosti Piroćanaca.

Danas u medijima

Akcija našeg lista i pre samog početka izazvala je veliko interesovanje u Pirotu, kako kod građana, tako i u medijima. TV Pirot, Radio Pirot, Radio Sport plus i RTV Tanuki, danima su obaveštavali svoje slušaoce i gledaoce, a poziv na druženje sa danasovcima u subotnjem broju objavio je i nedeljnik Sloboda. U udarnim emisijama u subotu, posle uspešno završene akcije TV Pirot, Radio Pirot, Radio ‘Sport plus i RTV Tanuki, opširnije su izveštavali o ovoj akciji, a njihovi sagovorinci bili su Dušan Mitrović, Zoran Panović, Branislav Božić i Zoran Panić. Na štandu su bili i među prvima novine kupili i poklone dobili i dopisnici Tanjuga, Bete, Blica, Politike, Presa, niškog dnevnika Naše, niških Narodnih novina…

Među prvima na trg stigli su predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić, načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović, direktor Fonda za građevinsko zemljište Momčilo Antić, direktor Vodovoda Zoran Nikolić, menadžer Centra za komunikacije Korporacije „Tigar“ Srđan Stojanović, bivši republički poslanik i publicista Tomislav G. Panajotović, direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Branimir Jovanović, direktor Narodnog pozorišta Gradimir Filipović, kolege novinari iz lokalnih medija i dopisnici republičkih medija.
Posle prve jutarnje kafe u obližnjem „Džez kafeu“ delegaciju Danasa primio je predsednik opštine Vladan Vasić. On je rekao da je to bio prijatan razgovor, najavivši moguću saradnju sa listom koji čita cela Srbija.
– Dobro je u jednom takvom listu plasirati informacije iz Pirota. Mislim da je i do sada Pirot imao značajno mesto na stranicama ovog dnevnika – rekao je Vasić, dodajući da bi voleo da se u Pirotu organizuje izložba Koraksovih karikatura.
Vasiću je, pre toga, na štandu predsednik Upravnog odbora Danasa Dušan Mitrović, uručio poklon, a Vasić, kao pravi domaćin uzvratio takođe poklonom.
– Danas je jedan od prvih listova nezavisnog novinarstva, koji se pojavio devedesetih godina. Tada je bio veoma zapažen i često sam ga čitao. Sada, priznajem, čitam ga povremeno, ali mi se sviđa. Ovo je dobra akcija i drago mi je što ste krenuli da obilazite gradove Srbije i idete u susret svojim čitaocima u manjim sredinama. Vaš primer bi trebalo da slede i drugi mediji – kaže Vasić.
Predsednik Upravnog odbora Danasa Dušan Mitrović, sreo se i s mnogim drugim poznatim Piroćancima, direktorima pojedinih firmi, razgovarao sa čitaocima. O mogućoj saradnji razgovarao je i sa menadžerom Centra za komunikacije Korporacije „Tigar“ Srđanom Stojanovićem koji mu je uručio prigodne poklone iz najnovijeg sportskog programa fabrike „Tehnička guma“. Naš kolega Branislav Božić, po dedi poreklom Piroćanac, osećao se kao kod svoje kuće, a Zoran Panović se posle 17 godina ponovo vratio u Pirot i setio svojih vojničkih dana provedenih u ovom gradu. Nije mu bio potreban vodič kroz grad, a u pauzi između intervjua za lokalne medije skoknuo je i do Kasarne gde je služio svoj vojni rok i na Prijavnici (na kojoj je radio ka vojnik), sa vojnicima popio kafu.
Na štandu gde su danasovci pakovali novine i knjige, zatekli smo mnoge Piroćance iz javnog, političkog i kulturnog života. Novoimenovani načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović, otkrio nam je tajnu da Danas čita od prvog broja, da mu je drago što je Danas proslavio svoj deseti rođendan, uputivši celoj Redakciji iskrene čestitke.
– Mene Danas podseća na vreme kada je izlazila i Naša borba u ona sumorna i mračna vremena kada su ovi mediji bili jedini pravi izvor objektivnih informacija. Mislim da su ovaj list i napisi u njemu iz ovog kraja, znatno doprineli afirmaciji i ugledu Pirota. U poslednje vreme nemam mnogo vremena za štampu i žao mi je što mi ponekad u Danasu izmakne pokoji članak. Danas je analitičan i ima sjajne tekstove. Želim da Danas i dalje opstane na surovom medijskom i ekonomskom tržištu. Ovo je sjajna akcija i još jedan dokaz da su Piroćanci izuzetno zainteresovani za informisanje i knjige. Na vašem štandu sam danas video veliki broj ljudi raznih profesija i starosti. Možda će neko od njih biti budući vaš čitalac – rekao je Stamenović.
Menadžer Centra za komunikacije Korporacije „Tigar“ Srđan Stojanović, posle razgovora sa Dušanom Mitrovićem i kolegama novinarima rekao je da je Danas, list takvog formata i sadržaja, potreban Srbiji jer dobar deo novina nema tu analitičnost koju ima naš list.
– Korporacija „Tigar“ ima sve više potrebe za komunikacionim aktivnostima koje proizlaze i iz zakonske obaveze da kao akcionarsko društvo koje se nalazi na A listingu Beogradske berze stalno obaveštavamo javnost i akcionare o svim našim aktivnostima. Pokušavamo da budemo što više u medijima koji upravo imaju tu analitičnost i stalo nam je do takve vrste medija. Razgovarao sam sa gospodinom Mitrovićem i ni o čemu se zvanično nismo dogovorili ali mislim da smo upućeni jedni na druge. Danas je u ovih 10 godina postojanja stvorio sebi jednu vrstu obaveze da dalje unapređuje svoj rad kako bi predstavnici biznisa i srpske ekonomije imali što veću lepezu štampanih medija u kojima će biti analitičkih tekstova. Danas mora da nastavi svoj pravac jer ima svoje značajno mesto na medijskom tržištu – kaže Stojanović.
Bivši republički poslanik, novinar i publicista Tomislav G. Panajotović takođe ima sve čestitke za jubilej, ali i akciju „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“.
– Danas je pokazao da je moguće opstati na koncepciji koja znači apsolutnu i bezrezervnu borbu za demokratizaciju zemlje, za evropske vrednosti i za objektivno i nepristrasno informisanje i novinarsko dostojanstvo, i za sve ono što bi trebalo da krasi savremene i moderne novine. Nažalost, poplava tabloidizacije na našem medijskom tržištu na neki način može da ugrozi tako ozbiljne listove, bar kad je reč o tiražima. Međutim, Danas očigledno istrajava u svojoj misiji koja znači izuzetan doprinos za dalju demokratizaciju društva. Nadam se da će putem ovakvih akcija Danas uspeti da proširi svoj krug čitalaca i doći do onih koji hoće da vide prave novinarske vrednosti i odvoje se od žute štampe. Ovo je dobro osmišljena akcija jer čitaocima treba stalno ići na noge. Siguran sam da će mnogi posle ove akcije kad pročitaju i jedan tekst postati čitaoci vašeg lista – rekao je Panajotović.
Danas od prvog broja čita i odgovorni urednik pirotskog nedeljnika Sloboda Anđelka Mitković-Đorđević.
– Sviđa mi se što je to list sa stavom, a takvih novina u Srbiji je malo. Danas je list koji ima jasan profil. Sama akcija je jako simpatična jer se stvara prava veza sa čitaocima – kaže ona.
Direktor Ekonomske škole Vidojko Cvetković, Danas čita od početka i gotovo da nema nijednu primedbu.
– Posebno mi se dopadaju kolumne i mislim da ste po tome prepoznatljivi. Treba ih samo još više izoštrit i – kaže Cvetković.
Komlpimente našem listu uputio je i direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Zoran Nikolić, rekavši da je list jako dobar, a posebno ova akcija.
– I sami ste svedoci velike gužve kraj plavog kombija. Vidi se da je Pirot željan ovakvih akcija i promocija. Ovo je pravi marketinški potez i ja verujem da će se posle ove akcije broj čitalaca Danasa u Pirotu povećati – kaže Nikolić.
Profesor likovne umetnosti, slikar i istoričar umetnosti u penziji Milena Mijalković-Nikolić, kaže da naš list čita sa velikim interesovanjem jer je njegova koncepcija promišljena, a tekstovi uravnoteženi.
– Na stranicama Danasa, kao u nekim drugim novinama, nema užasa, a sve što se dešava oko nas dato je na umeren, fin i interesantan način. Prate se naravno svi događaji, ali sa mnogo mere. Živimo u veoma stresnom vremenu i upravo mi imponuje takav list koji ima meru. Bila sam pomalo zbunjena ovako velikim interesovanjem za vašu akciju. Došla sam prvenstveno da nabavim sebi knjigu Koraksovih karikatura, ali su zanimljivi i ostali naslovi koje bi rado imala u svojoj biblioteci – kaže Milena Mijalković-Nikolić.
Pošto je akcija završena „pre roka“, treće poluvreme održano je u kafani „Boem“. Ljubazni domaćin, vlasnik kafane Dalibor Tošić, i njegova ekipa su se svojski potrudili da boravak danasovaca bude što prijatniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari