Novinska pismenost građana u Biblioteci grada Beograda 1foto biblioteka grada beograda

Biblioteka grada Beograda uvela je novu obrazovnu uslugu – u okviru međunarodnog Erazmus+ projekta razvila je onlajn platformu za edukaciju iz oblasti novinske pismenosti, odnosno ispravnog razumevanja vesti.

Na veb sajtu projekta newslitproject.net nalaze se dva modula onlajn kursa novinske pismenosti – za sve građane i za predavače (trenere, bibliotekare, nastavnike…).

Pristup kursu je slobodan 24/7 i korisnici sami biraju kada, šta i koliko će učiti.

Polaznici kursa će naučiti:

šta je novinska pismenost i zašto je važna za pojedinca i društvo,
kako mediji i novinarstvo utiču na društvo u dobu postistine,
kako prepoznati manipulativne medijske tehnike,
kako identifikovati lažne vesti, fotografije, video sadržaje, profile na društvenim mrežama,
šta je informacijski poremećaj a šta informaciono zagađenje,
šta su algoritmi, njuzfidovi, filtrirani baloni i eho-komore,
koja je razlika između botova, trolova i kiborga,
kako pronaći izvore pouzdanih informacija i kako efikasno pretraživati veb

I još mnogo stvari koje će značajno unaprediti kvalitet njihovog razumevanja vesti i korišćenja društvenih mreža.

Posebna verzija kursa izrađena je za one koji žele da postanu predavači u ovoj oblasti, i ona sadrži opšte smernice i detaljna uputstva za vođenje radionica novinske pismenosti.

Pored onlajn sadržaja, sa veb sajta projekta newslitproject.net mogu se preuzeti i kompletan trening kurs i smernice za trenere u PDF formatu. Svi materijali su pod CreativeCommons licencom i kao takvi su slobodni za preuzimanje i korišćenje, uz navođenje izvora.

Onlajn kurs novinske pismenosti izrađen je u okviru međunarodnog Erazmus+ projekta Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking (ESSENTIAL), uz finansijsku podršku Evropske komisije. Ovaj dvogodišnji projekat koji se završava ovog meseca zajednički su realizovala četiri partnera – BGB (Srbija), Nacionalna biblioteka Letonije, Univerzitet Hačetepe (Turska) i Ustanova za obrazovanje odraslih Žalec (Slovenija). BGB je koordinator projekta. Opšti cilj projekta je razvoj društva samosvesnih građana koji kritički razmišljaju i ispravno razumeju informativne medijske sadržaje.

Pored onlajn obuke, projektom su izgrađeni i resursi za pokretanje radionica uživo. Odabrani bibliotekari BGB su prošli obuku novinske pismenosti za trenere, nakon koje su realizovali više radionica u prostorijama Biblioteke. Namera je da kroz akreditovan program, ovi naši obučeni bibliotekari edukuju i kolege širom Srbije, kako bi se u što više biblioteka pokrenulo obrazovanje građana iz novinske pismenosti.

Kao jedan od snažnih podsticaja u širenju efekata projekta, u petak, 23. septembra biće održana konferencija Novinska pismenost u bibliotekama na kojoj učestvuje oko 60 predstavnika biblioteka i drugih ustanova kulture iz čitave Srbije i regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna gora).

Konferencija ima za cilj da podstakne i obuči zainteresovane strane, pre svega bibliotekare, da u svojim ustanovama pokrenu edukaciju građana u ovoj oblasti. Oni će dobiti detaljna uputstva i materijale koji će im omogućiti da postanu predavači i uspešno vode radionice novinske pismenosti.

Unapređenje novinske pismenosti građana putem biblioteka savremeni je trend u svetskom bibliotekarstvu a Biblioteka grada Beograda je jedna od pionira na ovom polju.

U tom smislu su predstavnici BGB bili pozvani da u maju ove godine u Oslu predstave projekat na jednom od najznačajnijih svetskih skupova – IFLA MetLib konferenciji, koja okuplja predstavnike najvećih svetskih javnih biblioteka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari