Novo salušanje oca poginulog radnika u Lučanima 1Milovan Milivojević/Foto: N.Kovačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici sutra će se nastaviti suđenje za tragediju u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima.

U toj nesreći, 14.jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, preminuli su radnici te fabrike Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Za njihovu smrt sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Tokom suđenja, koje je počelo 3. oktobra 2019. godine, kada su radnici pozdravljali i podržali direktora, a vređali porodicu nastradalog Milivojevića, optuženi su negirali krivicu i pored izveštaja državnih komisija u kojima je navedeno da se u fabrici  nisu u potpunisti poštovale mere zaštite i bezbednosti na radu.

Svedoci Marko Mitrović, radnik koji je dobio otkaz u fabrici nakon iskaza u istrazi, i Milovan  Milivojević, otac poginulg radnika, svedočili su ranije o tome da se u fabrici nisu poštovale mere zaštite na radu, da je, između ostalog, u priručnom magacinu, u kome se dogodila eksplozija, umesto dozvoljenih 450 kilograma, bilo više od dve tone baruta, za koji su naveli da se transportovao u neodgovrajućim posudama i naveli da u trenutku nesreće nije radio prtivpožarni sistem.

Na sutrašnjem suđenju, Milovan Milivojević, koji će nastaviti svedočenje koje je započeo pre dva pretresa, kaže za Danas da se nada da će se njegovo svedočenje „konačno završiti“.

„Posle mene, trebalo bi da svedoče moja ćerka i supruga, a potom i ostali svedoci.  Sve to veoma dugo traje. Do sada, u ivanjičkom sudu, bio sam čak 125 puta, što zbog ovog suđenja, što zbog tužbi koje je direktor podnosio  protiv mene i moje porodice i raznih žalbi“, kazao je za Danas Milivojević.

Direktor fabrike, dodaje naš sagovornik, preko advokata je tražio da suđenja  traju kraće jer u sudnici, zbog zdravstvenih razloga, ne može da izdrži duže od četiri sada.

„Kako to – može svakodnevno da dolazi u fabriku i da radi  osam sati i da bude tri dana na sajmu naoružanja u Beogradu, a ne može da sedi četiri sata u sudnici“,  pita se Milivojević i najavljuje da će njegov advokat Borivoje Borović tražiti od suda da suđenja počinju u devet ujutro, a ne u 11 časova, i da traju do kraja radnog vremena, kako bi se ispitalo što više svedoka.

Neću odustati od istine

I pored ucena i pritsaka, finansijskog i psihičkog isrpljivanja i suđenja koja su se često odlagana na zahteve optuženih,  Milovan Milivojević kaže da neće odustati. „Dokle god budem mogao da hodam, neću odustati od pravde i istine. Boriću se, jer ne mogu da prodam svog sina“, poručio je Milivojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari