Ministarstvo zdravlja RS doniralo je novobečejskom Domu zdravlja vozilo za prevoz teško obolelih pacijenata. Reč je o vozilu marke „fiat grande punto“ koje je uručeno palijativnoj službi, formiranoj protekle godine, i služiće za kvalitetniji i dostojanstveniji život najteže obolelih pacijenata na kućnom lečenju u Novom Bečeju.


– Ideja nam je da sve one usluge koje je do sada odrađivala Služba hitne medicinske pomoći sada odrađuju izabrani lekari za svoje pacijente, a radi se o pacijentima koji imaju potrebu za palijativnim zbrinjavanjem i za uslugama kućnog lečenja. Sledeći korak nam je da formiramo konačnu bazu podataka ovakvih pacijenata i da se što kvalitetnije pristupi njihovom zbrinjavanju – objašnjava dr Anđelka Korovljev, direktorka Doma zdravlja N. Bečej.

Prema njenim rečima, palijativno zbrinjavanje je pristup kojim se poboljšava kvalitet života pacijenata suočenih sa neizlečivom bolešću i njihovih porodica, kroz prevenciju i olakšavanje patnji putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema – fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih. Zato je Dom zdravlja Novi Bečej protekle godine formirao radnu grupu za palijativno zbrinjavanje.

– Dva tima su bila upućena na edukaciju iz palijativnog zbrinjavanja u organizaciji Evropske unije. To su dva lekara i pet medicinskih sestara i tehničara. Oni sada rade sa najtežim pacijentima na terenu – kaže dr Korovljev.

Projekat „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji“ je zajednički poduhvat Ministarstva zdravlja i Evropske unije koji finansira EU. Projekat će obezbediti tehničku podršku za uspostavljanje sveobuhvatnog i modernog sistema palijativnog zbrinjavanja u Srbiji. U tom smislu, projekat će podržati napore Ministarstva zdravlja da usluge palijativnog zbrinjavanja učini dostupnim svima kojima su one neophodne, uključujući odrasle i decu u odmaklim fazama malignih i drugih teških bolesti, kao i da ove usluge učini postupnim i socijalno ugroženim grupama, u skladu sa preporukama Saveta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari