Novopazarski „Bezistan“ čeka hitnu sanaciju i novog zakupca ugostiteljskog prostora 1S. N.

Južnom bedemu Novopazarske tvrđave, poznatom pod imenom „Bezistan“, sledi hitna sanacija jer mu preti obrušavanje.

Tender za izvođača radova je završen i čeka se izbor firme koja će obaviti poslove koje je definisao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Potvrđeno je, za Danas, u Turističkoj organizaciji Novog Pazara (TONP), kojoj je sanacija južnog bedema među prioritetima u poslednjih nekoliko godina.

Projektom su predviđene hitne intervencije radi stabilizacije delova građevinske strukture, koja preti da se obruši.

Predviđena je i demontaža svih elemenata (metalna nadstrešnica, šank, betonska staza, ozidana fontana itd.), koje je koristio nekadašnji ugostiteljski objekat.

Ovo je prva faza radova koji će se obavljati uz uobičajeni konzervatorski nadozor, dok se ne steknu uslovi za arheološka istraživanja i otvaranje podzemnih prostorija.

Na južmom bedemu postoje podzemne prostorije, koje, kako se pretpostavlja, najverovatnije potiču iz 19.veka, iz vremena sultana Abdulazisa II, ali i da ima objekata i predmeta iz ranijeg perioda.

Ministarstvo turizma je, za ovu fazu sanacije Bezistana, obezbedilo 15 miliona dinara još pre četiri godine.

Uslovi za hitnu sanaciju i restauraciju stekli su se, tek, pre sedam meseci kada je ta građevina postalo vlasništvo grada Novog Pazara.

Prethodnih desetak godina trajao je imovinsko-pravni spor i dokazivanje kome pripada ovaj kulturno-istorijski spomenik od izuzetnog značaja. Na kraju je presuđeno u korist grada, koji je dokazao da kulturno-istorijski spomenik ne može da bude u privatnom vlasništvu.

Radovi konačno mogu da počnu, na Bezistanu čije urušavanje traje dosta dugo.

Republička građevinska inspekcija je, još 2016.godine, zabranila je korišćenje ugostiteljskog objekta na južnom bedemu zbog izuzetno lošeg stanja zidova. Zakupac se oglušio o zabranu i diskoteka sa restoranom nesmetano je radila do prošlog leta.

Od iseljavanja disko-ugostiteljskog posla iz Novopazarske tvrđave nema ništa.

Sledeće sedmice, pred odbornicima gradskog parlamenta naćiće se predlog odluke o davanju u zakup, 98 kvadrata ugostiteljskog objekta na Bezistanu, na period od 30 godina.

U TONP tvrde da takva odluka nema ništa sa njima i da je njihov posao da realizuju sanaciju i revitalizaciju južnog bedema „koji bi trebalo da bude zaokružena celina muzeja na otvorenom“.

Naglašavaju da bi Novopazarska tvrđava trebalo da ima neku vrstu ugostiteljskog objekta „da se uklapa i ne narušava ambijent tog prostora“ i za sva dalja objašnjenja upućuju na gradsku upravu.

Urušavanje tog bedema počelo je pre više od osam godina. Oko njega je postavljena zaštitna mreža i upozorenje da prostor nije bezbedan i da građani treba da ga zaobilaze.

Zavrzlama vlasništva nad tim objektom počela je pre više od šest decenija, kada je lokalna samouprava tadašnjem Ugostiteljskom preduzeću “Lipa” dala da u unutrašnjosti bedema otvori restoran.

To preduzeće je, početkom devedesetih godina prošlog veka, svoje objekte počelo da izdaje pod zakup svojim radnicima i trećim licima.

Zbog svoje atraktivnosti, Bezistan je bio na vrhu te liste. Na njegovom vrhu otvorena je terasa sa montažnom nadstrešnicom, koja je odudarala od ambijentalne celine. Građani i stručna javnost su podigli glas, ali nije imao ko da ih čuje.

Preduzeće je privatizovano pre više od deceniju i po i za 127 miliona dinara pripali su im i objekti sa statusom kulturno-istorijskih spomenika Bezista i Amir-agin han u centru grada i Stara Novopazarska Banja.

Zbog ulaska “Lipe” u proces privatizacije, lokalna skupština je dónela odluku da se objekat vrati i dala ga na korišćenje JKP “Gradska čistoća”, koje je počelo da ubira kiriju. Nikom nije bilo jasno kako je moglo, preduzeće čiji posao je održavanje gradskog parka, da dobije objekat na korišćenje. Odluku Skupštine grada poništio je sud.

Gradska uprava je pokušala da ospori privatizaciju zbog kulturno-istorijskih spomenika koji su se našli u prodajnom paketu. Zatražila je njihovo izuzimanje iz prodajne mase, ali je Agencija za privatizaciju to odbila.

Na Bezistanu su se smenjivale ugostiteljske usluge. Bio je kafana, kafe, diskoteka, otvorena pozornica za zvezde novokomponovane narodne muzike, pa, čak, i noćni striptiz bar za vreme NATO bombardovanja.

Kompleks Novopazarske tvrđave je spomenik kulture od izuzetnog značaja, koju je, u 15.veku, podigao Isa-beg Isaković osnivač Novog Pazara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari