"Novosti" bi ubrzo mogle biti vraćene državi 1

Kompanija Novosti je na korak da i zvanično bude vraćena u državno vlasništvo nakon što je danas pred Privrednim sudom u Beogradu usvojen plan reorganizacije kojim se omogućava poveriocima da umesto naplate dugova postanu vlasnici te medijske kuće, preneo jeBIRN.

Ukupni dug Novosti iznosi preko 1,4 milijarde dinara, od čega najvećem poveriocu Štampariji Borba – 670 miliona dinara. Štamparija je 80 odsto u državnom vlasništvu i upravo preko nje država, koja je trebalo da izađe iz medija još pre tri godine, može da, kako je naveo BIRN, preuzme kompletno vlasništvo nad medijskom kompanijom.

Štamparija Borba i Addiko banka imale su odlučujuće pravo glasa i obe su se izjasnile za usvajanje unapred pripremljenog plana reorganizacije. Protiv plana glasali su Ministarstvo finansija – Poreska uprava i manji poverioci. Protiv ovog rešenja, poverioci mogu podneti žalbu Privrednom apelacionom sudu.

Plan je predložio generalni direktor Novosti Srđan Muškatirović koji je predstavnik većinskog vlasnika Milana Beka. Beko poseduje 62,3 odsto kompanije, dok je država vlasnik 29,5 procenata. Problematika tog ključnog paketa ne vidi se u planu reorganizacije, a rešenje koje taj plan pruža je da akcij ekoje poseduje Beko pređu u vlasništvo države, piљe BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.