Prodaju Novosti omogućili EPS i Dunav osiguranje 1Foto: Aleksandar Veljković

Prodaja Kompanije Novosti dugo je pripremana a ključni trenutak je bila konverzija potraživanja kojom je Štamparija Borba stekla 98 odsto udela u kapitalu te medijske kuće, kaže za Danas Branko Pavlović, konsultant malih akcionara i bivši direktor Agencije za privatizaciju.

– Da bi Štamparija mogla da se upiše kao vlasnik tolikog udela, vrednost Novosti je morala da bude neverovatno nisko procenjena. To je momenat koji je omogućio prevaru u transakcijama koje su usledile. Jer, morala je da se radi procena fer vrednosti, bez toga se ne može odrediti procenat u vlasništvu na osnovu duga. Ipak, javnost nije obratila pažnju u tom trenutku, jer se u toj konverziji zapravo ništa suštinski ne menja, s obzirom na to da je država vlasnik i jedne i druge kompanije. Ali, za budućeg kupca to je značilo potvrdu da Novosti vrede malo i dalo je legitimitet za sumu kojom je postao vlasnik – objašnjava Pavlović.

Ali, ukazuje on, to je bio samo prvi korak. Naime, i Novosti su iz nekih poslovnih odnosa bile poverilac Štamparije koja im je dugovala oko 37 miliona dinara.

– Po tom obimu potraživanja, Novosti su bile najveći neobezbeđeni poverilac, ali su iz te, pete grupe poverilaca, nezakonito, uz saglasnost suda, prebačene u četvrtu klasu. U petoj klasi sada najveći poverilac postaje budući kupac, koji je takođe iz ranijih poslovnih odnosa imao potraživanja od Štamparije, što mu je obezbedilo 46 odsto glasova u toj grupi. To nije bilo dovoljno za usvajanje UPPR-a, ali je UPPR ipak bio prihvaćen jer su ga iz te klase neobezbeđenih poverilaca podržali EPS sa 15 i Dunav osiguranje sa sedam odsto glasova – kaže naš sagovornik.

On dodaje i da je čitav koncept UPPR-a Štamparije sporan jer njime nije bio određen model po kome će se prodavati Novosti, nisu utvrđene procedure niti je predviđena bilo kakva zaštita ostalih poverilaca. Pri tom su usvajanjem takvog UPPR-a potpuno izvukli buduće transakcije iz obaveza vezanih za raspolaganje državnom imovinom. Problematično je i to kako je revizorska kuća KPMG izvršila procenu vrednosti kapitala Novosti i kako je došla do toga da knjigovodstvenu vrednost izjednači sa tržišnom.

– U 360 strana na koliko je sačinjen UPPR, nema elaborata o vrednosti kapitala Kompanije Novosti, osim jedene oskudne tabelice kojom je predstavljena procena od 200 miliona dinara. To je potpuno neprihvatljivo. Verovatno određeni tom procenom, i u knjigama Štamparije, u poziciji „dugoročni plasmani“, Novosti su bile zavedene na iznos manji od dva miliona evra. Po neznatno višoj ceni su i prodate a da se ne zna kako se stiglo do zainteresovanog kupca – naglašava Pavlović.

On dodaje da javnosti, takođe, nisu dostupna ključna dokumenta, ugovor sklopljen sa kupcem i odluka o prodaji koju su usvojili akcionari Štamparije Borba, tako da se ne zna pod kojim uslovima će Novosti nastaviti da rade i da li novi vlasnik ima bilo kakve obaveze.

Poređenje

Poslednji paket akcija Novosti koji je bio na tržištu, pre desetak godina, kupio je Milan Beko i on je za 65 odsto kapitala dao 12 miliona evra. Sada je daleko veći paket od 98 odsto prodat za nešto više od dva miliona evra. Tu nema logike. U tih desetak godina kompanija je poslovala sa promenljivim uspehom, bilo je padova i uspona u tiražu i rezultatima i trebalo je zato da se mnogo ozbiljnije i profesionalnije uradi procena njene vrednosti – kaže Branko Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari