Novosti: Obdukcije preminulih od kovida 19, ipak rađene 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Obdukcije preminulih od kovida 19, čije rezultate je u javnost izneo profesor Miljko Ristić, ipak su, izgleda rađene, iako v. d. upravnika Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta profesor Duško Dunđerović tvrdi da nisu, prenose Novosti.

Postoji, naime, video-zapis sa onlajn tribine Medicinskog fakulteta u Beogradu, održane 11. maja, na kojoj je profesorka Jelena Sopta sa Katedre za patologiju govorila o istim onim, za javnost šokantnim nalazima sa obdukcija, koje je izneo Ristić.

Profesorka Sopta je bila drugi predavač na tribini, odmah iza docenta Ane Banko sa Katedre za mikrobiologiju.

„Predstaviću tri slučaja jer je njihova histologija završena. Radili smo modifikovane autopsije koje nisu podrazumevale otvaranje lobanje, ispoštovali smo sve kriterijume SZO“, reči su Sopte sa snimka koji postoji na „Jutjubu“.

Sopta je navela da predstavlja prva tri završena slučaja: obdukciju žene stare 47 godina za koju je rekla da je koleginica, zatim muškarca starog 52 godine, koji je po njenim rečima bio tehničko lice u KCS, i penzionera starog 72 godine, a precizirala je da su, pored nje, obducenti bili profesor Terzić i docen Dunđerović.

Obraćajući se kolegama, među kojima je, bar prema pozdravu na početku tribine, bio i dekanski kolegijum, kao i studentima, profesorka je govorila o detaljima svih oštećenja organa i tkiva koje su otkrili kod ovih pacijenata.

Pored znakova koje je kovid ostavio na plućima, kako je rekla Sopta, kod pacijentkinje sa miokarditisom srce je bilo mlitavo, utvrđena je nekroza, odnosno propadanje mišićnih ćelija, konstatovan je i edem, odnosno otok, kao još jedan znak zapaljenja.

Sopta je govorila i o patološkim promenama na jetri i bubrezima.

Sve promene su sindrom multiorganskog popuštanja, a u nastojanju da vidimo koliko su one vezane za viruse, našli smo ogromne transformisane ćelije, koje su potvrda infekcije, rekla je Sopta, dodavši da je štećenje tkiva takvo da se ne može očekivati reparacija, što ukazuje da preživeli koji su imali tešku formu kovida 19 mogu imati značajna oštećenja u raznim tkivima i organima.

„Nijedan naš pacijent nije imao znake vaskularnih događaja u smislu tromboze, dok recimo italijanski autori kažu da je kod njih to bio vodeći nalaz na plućima kod pacijenata sa kovidom 19, a Kinezi su rekli da 30 odsto ima znake tromboze u krvnim sudovima pluća, ali ne i u drugim organima“, kazala je Sopta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.